Favoritseger när längdskidåkare vann SM-silver på 10 000 meter

  0
  1082

  Favoriten Samrawit Mengsteab, Hälle IF, satte upp hög fart från start på 10 000 meter vid SM i friidrott i Norrköping och bärgade SM-guldet. Längdskidåkaren Lovisa Modig vann SM-silver i sitt första banlopp på 10 000 meter.

  Samrawit Mengsteab vann SM-guld på 10 000 meter efter att ha varit i ledning från start till mål. Foto: Mikael Grip

  Regnet hade dragit förbi och temperaturen var bra för långlopp när startfältet släpptes iväg. Regerande mästarinnan Samrawit Mengstead tog direkt kommandot och försvann från det övriga fältet från start.

  – Jag tyckte inte jag gick ut så hårt och var förvånad när jag tittade bakåt och det var tomt, sa Samrawit efter målgången.

  Det var ändå en tuff inledning av Samrawit som öppnade första kilometern på 3.16. Samma fart hela vägen och hon hade kunnat hota sitt personliga rekord 32.33. Ett tag verkade det som om Samrawit skulle varva hela det övriga startfältet.

  Samrawit och bronsmedaljören Julia Nilsson tackar varandra efter loppet. Foto: Mikael Grip

  Så blev det nu inte. Samrawit drog ner på farten.

  – Det kändes inte helt bra idag och jag fick kämpa mer än vad jag trodde, sammanfattade Samrawit som nu hoppas på en EM-start.

  – Får jag en inbjudan så vill jag tävla där, men det är ingenting som är klart ännu. Det här var mitt första lopp på 10 000 meter på bana i år, sa Samrawit.

  Guldtiden skrevs till 34.34 för Samrawit.

  Klubbkompisen Meraf Bahta kom inte till start och inte heller Sarah Lahti, Hässelby SK. Sarah är uttagen på 10 000 meter till EM, senare i augusti.

  Julia Nilsson drog länge framför Lovisa Modig i kampen om silver och brons. I mål var ordningen den omvända. Foto: Mikael Grip

  Kampen om silver och brons stod mellan Julia Nilsson, IK Pallas, och Lovisa Modig, Torsby LK. Julia drog länge duon innan Lovisa ökade takten med cirka 1 600 meter kvar.

  I mål blev det 34.53 för Lovisa Modig på silverplatsen.

  – Tiden är jag inte förvånad över. Det är en tid jag borde klara. Men placeringen är jag överraskad över. Jag trodde inte på silver innan start, sa Lovisa.

  Det var första gången Lovisa, som har längdskidåkning som sin första sport och varit med i svenska landslaget, sprang 10 000 meter på bana.

  – Jag har sprungit tio kilometer i stadslopp, men det här kändes längre. 25 varv är mycket. Stadslopp är förstås mycket mer omväxlande, konstaterade hon.

  Lovisa Modig var stark på slutet och kunde vinna ett SM-silver i sitt första banlopp på 10 000 meter. Foto: Mikael Grip

  Lovisa lägger mycket tid på löpningen.

  – Ja, det är mycket roligare än rullskidor. Men det är fortfarande full satsning på längdskidor till vintern.

  På söndag springer Lovisa Modig 5 000 meter på SM.

  – Det blir personligt rekord där med, eftersom det är första gången jag springer 5 000 meter på bana, berättade Lovisa med ett leende.

  Bronset på 10 000 meter gick till Julia Nilsson, som satte nytt personligt rekord med 35.08.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här