Folkfesten på Stockholm Marathon

0
95

Jag springer 1 lopp om året på asfalt och det är som farthållare på Stockholm Marathon. I år var det hett, riktigt hett, och många hade problem med värmen men vilken folkfest det blev! Massor av hejande människor längs vägarna och glada och positiva löpare trots att många skulle springa betydligt långsammare än de säkert tänkt sig.

(Här avslutas loppet med en vinkning till den fantastiska publiken innan jag går in i mål och avslutar dagens jobb!)

För min egen del blev det en riktigt skön dag helt utan dippar eller problem längs vägen. 3.15 min(bruttotid) var dagens farthållaretid och innan loppet var jag lite orolig för hur jag skulle hantera värmen på upp emot 30 grader. Veckan innan satte jag mig och läste lite om att springa i värme och huruvida man kan vänja sig vid detta. Enligt de artiklar jag läste kan man vänja sig att springa i värmen genom att, helt enkelt, utsätta sig för den under ett tag innan loppet. Jag sprang hela veckan tills fredagen då vi åkte upp och det verkar ha hjälpt! Kan också konstatera att träningsupplägget som jag fått från David Hedlund på Aktivitus verkar ha bitit bra då det gick väldigt enkelt denna dag och blev ett bra långpass inför UTMB som är totalt 17 mil och +10.000 hm. En väldigt viktig lärdom om att vänja sig vid värmen inför UTMB i slutet av augusti fick jag också då det kan vara riktigt varmt! När jag sprang TDS under UTMB-veckan 2016 var det 32 gr i skuggan under dagen och jag minns hur jag plågades och hur jag avskydde solen just då.

 

Efter målgång är det alltid kul att prata lite med sina kompisar men även med de som följt en hela eller delar av loppet för att försöka klara sin måltid. Man får och ger ”high five”, man kramas med okända svettiga män som i vissa fall är så glada att de börjar gråta.

Nu är äntligen paddlingssäsongen igång och jag kör igång min 4e säsong i mitt lilla kajak/löpeventföretag ”Adventure Kajak” i Åhus där jag bor. Det är väldigt kul att variera träning med paddling som jag tycker ger ett bra komplement till löpningen. Har ni vägarna förbi Åhus i sommar, passa på att hyr några kajaker och ge er ut i ån eller en liten sväng i havet för alla kan paddla dessa enkla kajaker. Vi har numera tom en stuga till uthyrning så då kan man få en minisemester med både paddling och bad om man skulle önska det.

Nu är det bara drygt 2 månader kvar tills det är dax att bege sig till Chamonix och UTMB-veckan. Träningscoachningen är slut så de sista 8 veckorna kommer jag att göra mitt egna träningsupplägg. Det kommer att bli mycket fokus på backträning samt långsamma långpass. Igår gjorde jag premiär i sydöstra Skånes skidalp ”Vångabacken”. En knappt 500 m lång backe rakt upp med totalt 105 hm så inte direkt någon slalombacke att skryta med. Detta är tyvärr lite av baksidan med att springa bergslopp och samtidigt bo i Skåne. Ambitionen är att ta familjen ner till alperna 1 vecka i sommar för att få någon möjlighet att simulera hur det kommer bli under loppet men mycket mer än så hinner det tyvärr inte bli. Jag får helt enkelt nöta på den lilla slalombacke vi har tillgång till här och hoppas det ändå ger så pass bra träning att benen håller på loppet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här