0,00 SEK

Du har inga produkter i varukorgen.

Hem Nyheter Från motionär till SM-guld i maraton på kort tid

Från motionär till SM-guld i maraton på kort tid

Som väntat blev det en duell mellan Mikaela Arfwedson, Spårvägens FK, och Carolina Wikström, LK Roslagen, om SM-guldet i maratonlöpning. Carolina var starkast på slutet och vann med 2.33.59.

Från duktig motionär till SM-guld på maraton. Det är den fantastiska resan Carolina Wikström gjort på ett par år. Arkivbild: Deca Tet&Bild

– När Mikaela fick problem med magen, så stack jag iväg. Länge var jag ändå orolig att hon skulle komma ikapp, berättade Carolina efter sitt livs femte maratonlopp som alltså resulterade i ett SM-guld på Djurgården i Stockholm.

Annars var det Mikaela Arfwedson, med tre raka SM-guld på de 42 195 meterna, som såg mest bestämd ut från början. Hon satte upp en bra fart och halvmaran passerades på 1.17.39.

– Jag hade trott på ett långsammare lopp. Men när Mikaela sprang så fort var det bara att hänga på, sa 27-åriga Carolina.

På det fjärde varvet, efter cirka tre mils löpning, fick Mikaela ont i magen och tvingades till ett ofrivilligt stopp. Magsmärtorna fortsatte efter det resten av loppet och hindrade henne från att på allvar ta upp jakten på den bortflyende Carolina Wikström.

Carolina ökade farten på de två sista varven och landade på 2.33.59. Alltså så kallad negativ split, när den andra halvan går snabbare än den första. 1.17.39 – 1.16.20. Segertiden är också bara tio sekunder från hennes personliga rekord satt i Frankfurt Marathon 2019 under betydligt gynnsammare förhållanden.

Carolina Wikström, som tränas av Christian Mundt, har på kort tid gått från duktig motionär till svensk elitlöpare på flera distanser. Utvecklingen har varit närmast sensationell med 1.11.44 på halvmaraton, 15.42 på 5 000 meter och 32.46 på 10 000 meter. Målet nästa år är att kvalificera sig till OS i Peking.

Mikaela Arfwedson har vunnit de svenska mästerskapen i maratonlöpning tre år i rad. Men 2020 blev det istället ett silver. Arkivbild: Deca Text&Bild

Mikaela Arfwedson klarade trots problemen silvret med god marginal efter att ha sprungit i mål på 2.38.28.

Kampen om bronset blev hård när Louise Wiker, Hässelby SK, och Johanna Salminen, FK Studenterna. Rutinerade Louise satte in spurten och kunde vinna bronset med 2.46.51. Fem sekunder före Johanna på fjärdeplats som satte ett rejält personligt rekord med 2.46.56.

Femma slutade Liduina van Sitteren, Örebro AIK, med 2.49.36. Liduina satsade tufft från start och var med Mikaela och Carolina de första kilometerna av loppet. Fanny Schulstad, Runacademy IF, kom på sjätteplats med 2.49.59. 14 av de 15 fullföljande damerna klarade att springa fortare än tre timmar.

Resultat, SM maraton:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

AKTUELLT NUMMER

Årets sista utgåva snart till tryck!

0
Ett litet axplock om vad som väntar i nya Spring. Om en vecka trycker vi adresserna på baksidan, är din adress med? Annars är det hög tid..

FÖLJ OSS

8,657FansLike
6,714FollowersFollow
- Annons -

BLOGGAR

”Fint att få uppleva flytet några sekunder”

0
Nyligen var jag på Stockholms Stadion för reportage med långlöparraketen Carolina Wikström. Förnuftet sa en sak, men som vanligt kunde jag inte hålla mig...

Racerapport MLM Maraton

November drain

60 minuter glädje…

Träning på tv

- Annons-

PODCAST

X
X