0,00 SEK

Du har inga produkter i varukorgen.

Hem Nyheter Vann VM-silver för Eritrea - nu svensk mästare i maraton

Vann VM-silver för Eritrea – nu svensk mästare i maraton

Samuel Tsegay, Hälle IF, visade klassen när han vann SM-guldet i maratonlöpning med 2.14.41 på en knixig varvbana på Djurgården i Stockholm.

Samuel Tsegay, Hälle IF, i mål som silvermedaljör på SM i halvmaraton efter vinnaren Samuel Russom. På SM i maraton blev ordningen den omvända när Samuel Tsegay vann guldet före Russom. Arkivbild: Deca Text&Bild

– Det var en mycket jobbig bana med många kurvor och en hel del uppförsbackar. Vinden påverkade också. Men jag är glad att SM-loppet blev av, sa Samuel Tsegay efter målgången.

I normala fall avgörs SM i maratonlöpning i samband med Asics Stockholm Marathon, vilket inte gick i år när det stora eventet tvingades ställa in på grund av restriktionerna i spåren av coronapandemin.

Det bildades snart en tätklunga med Mustafa Mohamed, Hälle IF, Samuel Russom, IS Göta, Adhanom Abraha, Eskilstuna FI och Samuel Tsegay.

Halvmaran passerades på 1.07.21. Tsegay var alltså den som hade bäst koll på sina krafter, eftersom han sprang andra halvan nästan på exakt samma tid. Han är också den som har det klart bästa personliga rekordet i startfältet med 2.07.28 från 2011. Tsegay har även gjort 59.21 på halvmaran 2014 i VM-loppet där han vann silver. I båda fallen för sitt hemland Eritrea.

Samuel Tsegay, till vänster, som silvermedaljör på VM i halvmaraton 2014 i Köpenhamn när han presterade 59.21. Arkivbild: Deca Text&Bild

Tsegay drog ifrån de övriga i täten efter 24 kilometer.

– Formen börjar bli bättre och jag siktar på att göra maran på 2.05-2.06 i framtiden. Målsättningen är att springa OS för Sverige. Jag hoppas bli svensk medborgare nästa år, berättade Samuel Tsegay som bor i Göteborg med sin familj sedan 2018.

2.14.41 är den snabbaste vinnartiden på ett svenskt SM i maraton, sedan Åke ”Biten” Eriksson vann 1995 med 2.14.29.

Samuel Russom, IS Göta, vann nyligen SM-guld i halvmaratonlöpning. I sin debut på maratondistansen vann han ett SM-silver och sprang på 2.16.14. Arkivbild: Deca Text&Bild

Två av förhandsfavoriterna, Adhanom Abraha och Mustafa Mohamed, bröt loppet. Samuel Russom, som inte heller han är svensk medborgare ännu, vann silvret med 2.16.14. Samuel vann i somras SM i halvmaraton som avgjordes på Anderstorps motorbana. 2.16.14 är nytt personligt rekord för Samuel Russom eftersom det var debut för honom på de 42 195 meterna.

Archie Casteel, Spårvägens FK, bärgade ett SM-brons i sin debut på maratonsträckan. Arkivbild: Deca Text&Bild

Samma sak var det för Archie Casteel, Spårvägens FK, som bärgade bronset med 2.18.28 i sitt första maratonlopp.

– Visst blev det jobbigt på sista varvet, men jag är positivt överraskad av mig själv, sammanfattade Archie.

Det blev alltså tre löpare som klarade att springa under 2.20. På fjärdeplats kom Johan Larsson, Malmö AI, som gjorde comeback i SM-sammanhang med 2.20.30. Kristofer Låås, Fredrikshofs FIF, slutade på femteplats med 2.21.28 och sexa kom Joacim Lantz, Ockelbo SK, med 2.24.01.

Resultat, SM-maraton: 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

AKTUELLT NUMMER

Årets sista utgåva snart till tryck!

0
Ett litet axplock om vad som väntar i nya Spring. Om en vecka trycker vi adresserna på baksidan, är din adress med? Annars är det hög tid..

FÖLJ OSS

8,657FansLike
6,714FollowersFollow
- Annons -

BLOGGAR

”Fint att få uppleva flytet några sekunder”

0
Nyligen var jag på Stockholms Stadion för reportage med långlöparraketen Carolina Wikström. Förnuftet sa en sak, men som vanligt kunde jag inte hålla mig...

Racerapport MLM Maraton

November drain

60 minuter glädje…

Träning på tv

- Annons-

PODCAST

X
X