Fyra månader kvar!

0
107

Nya magasin Spring har nyligen landat i brevlådorna, mitt startskott där har rubriken fem månader kvar. Men, tiden flyger fram – nu är det i princip bara fyra månader kvar. Dagen D närmar sig med stormsteg, dagen då World Masters Athletics Championship 2024 öppnar den 13 augusti. Det väntar sedan en friidrottsfest i 13 dagar fram till den 25 augusti. Ingen idrottsintresserad borde missa detta. Det är i princip once in the lifetime.

Sveriges och en av Europas största friidrottstävlingar skrev jag om sommaren 2023, det är Världsungdomsspelen som haft 3500 deltagare som gjort cirka 8500 starter. Vi kommer bli klart mycket större än den tävlingen – ambitionen är 20 000 starter och cirka 12 000 aktiva. Svenska mästerskap för veteraner genomförs varje år och hamnar numera oftast på cirka 800 deltagare som gör 2000 starter under tre dagar. Stora tävlingar, men oj vad vi måste få nya deltagare att inse att de kan vara med på VM. Generellt kommer oftast minst 20 procent av deltagarna från arrangörsnationen, ska vi ha 12 000 deltagare så innebär det alltså att vi ska tredubbla antalet tävlande jämfört med ett svenskt mästerskap. Det klarar vi inte inne på arenan utan då krävs det att tänka till och att få alla löparna i Sverige att känna, detta vill jag vara med om.

Det finns i VM programmet både terränglopp, halvmaraton och 10 kilometer landsväg utanför arenan. Alltså något för alla. Kravet är bara att man är 35 år och att man är med i en förening. Trots i mina ögon en ganska låg tröskel så är det en tröskel, men nu har vi sänkt den rejält genom att erbjuda alla att springa Open 10K. Detta loppet har egentligen ingen tröskel alls, du ska bara ha fyllt 17 år och gilla att springa. Två fem kilometers varv på Slottsskogsområdet, spring i mål och få en medalj som visar att du varit en del av VM festen. Starten går kl.10:00 lördagen den 18 augusti, när du har kommit i mål väntar en heldag med olika friidrottstävlingar att njuta av, se veteraner som kämpar och presterar, som gläds och umgås med varandra som en stor härlig familj.

När det gäller anmälningsläget är I dagsläget Sverige största nationen, men bara lite bakom kommer USA, sedan England, Tyskland, Spanien och sedan Australien. Nästan 100 nationer finns redan representerade hur coolt är inte det. Tittar man på grenarna är det 100, 200, 400, 800, 1500 och 5000 meter på banan som lockar många. Men, där vi kommer ha flest startande som det ser ut nu är på halvmaran och sedan milloppet. Finns det någon som inte längtar?

Det lär dröja 50 år till nästa veteran VM kommer till Sverige, missa inte chansen.

Vi ses i Göteborg på VM men redan på Varvets mässa kommer vi informera och personligen är jag på plats den 17 maj i montern, kom förbi vet jag!!!

Mer info hittar du här: https://www.2024wmac.com/sv/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här