Gratis att springa Skärholmsloppet och Kistaloppet

  0
  75

  Löparakademin låter från och med i år alla som vill vara med och springa Skärholmsloppet och Kistaloppet göra det utan att ta ut någon anmälningsavgift. Syftet är att på sikt öka folkhälsan.

  John Laselle, verksamhetsledare för ideella Löparakademin, låter alla som vill springa Skärholmsloppet och Kistaloppet helt gratis. Arkivbild: Mikael Grip

  – Det känns riktigt kul och bra att vi kan ta det här steget. Vi hoppas och tror att det kan ge positiva effekter och att fler väljer att vara med i loppen. I en tid när rapport efter rapport slår fast att vi rör oss alldeles för lite och att ojämlikheten i hälsa ökar vill vi ta bort de ekonomiska hindren för motion. Vi vill gå i bräschen inom löpar-Sverige och uppmuntrar även andra arrangörer att arbeta för mer inkluderande arrangemang, säger John Laselle, verksamhetsledare för Löparakademin.

  Det är flera års skillnad i medellivslängd mellan olika grupper i Sverige idag. En återkommande siffra är sex år. Det kan vara skillnaden i medellivslängd mellan om du bor i ett socioekonomiskt utsatt område jämfört med i ett mer välbeställt område i dagens Sverige. Och trenden är tydlig – klyftorna fortsätter att växa. Skillnader i hälsa mellan områden kan uppmätas redan i förskoleåldern och studier vid Karolinska institutet har visat att skillnader i barns hälsa märks tydligt redan vid fyra års ålder och följer sedan med upp i vuxen ålder.

  Löparglädjen i Skärholmen och Kista blir 2018 tillgänglig för alla. Arkivbild: Mikael Grip

  Den ojämlika folkhälsan är ett strukturellt och allvarligt samhällsproblem. Löparakademin är en ideell organisation som är verksam i socioekonomiskt utsatta områden runt om i Sverige och arbetar för jämlik folkhälsa och social inkludering. Löparakademin brinner för att tillgängliggöra motion och förändra människors motionsvanor. Studier har i decennier etablerat att en faktor som bidrar till hälsa är sambandet mellan motion och ökad psykisk och fysisk hälsa. Därför vill Löparakademin öka mängden rörelse och samtidigt manifestera för rätten till en jämlik folkhälsa. Löparakademin lanserar nu kampanjen #RUN4ZERO. Som första stora lopparrangör i Sverige väljer Löparakademin att helt slopa anmälningsavgifterna till motionsloppen Kistaloppet och Skärholmsloppet för att ta bort de ekonomiska trösklarna och tillgängliggöra motion. En rapport från Centrum för idrottsforskning (2017) visar att bara 22 procent av flickorna och 44 procent av pojkarna i Sverige når de rekommenderade nivåerna med en timmes fysisk aktivitet om dagen. Skillnader i rörelse sågs även beroende av barnens socioekonomiska bakgrund.

  – Vi är verksamma i många av de områden där folkhälsan är sämre exempelvis där barnen rör sig mindre, förekomsten av barnfetma är högre och den förväntande medellivslängden är kortare. Vi vill prata om de växande folkhälsoklyftorna och sätta frågan på dagordningen. Vi kommer även att intensifiera vårt arbete med kostnadsfria löpargrupper för allmänheten och riktar oss särskilt till motionsovana personer, säger Vandad Assadi från Löparakademin.

  Skärholmsloppet och Kistaloppet blir 2018 helt gratis gör alla att vara med i. Arkivbild: Mikael Grip

  Skärholmsloppet och Kistaloppet drog förra året sammanlagt cirka 5 000 anmälda deltagare.

  Hur får ni loppen att gå runt utan anmälningsavgifter?

  – Vi har våra partners som vi har haft i många år som stöttar oss i det här. Samtidigt kommer vi inte att göra avkall på kvalitén på våra arrangemang. Vi kommer att ha den bästa tidtagningen och en läcker medalj även i fortsättningen. Samtidigt är vi en ideell förening och är inte vinstdrivande, förklarar John Laselle.

  Tror du inte att det finns risk att många anmäler sig och sedan struntar i att dyka upp på tävlingsdagen eftersom det är just gratis?

  – Visst kan det vara så och antalet som inte kommer till loppen kan säkert bli lite högre. Men det kan vi hantera.

  Det går alltså bra att anmäla sig till Skärholmsloppets fem kilometer den 19 maj och Kistaloppets mil den 22 september helt gratis.

  – Hjälp oss att prata om den ojämlika folkhälsan och låt oss tillsammans göra något åt den, sammanfattar John Laselle.

  Till Skärholmsloppets hemsida:

  Till Kistaloppets hemsida:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här