Händer det på söndag?

Aktuellt  

Kjell-Erik Ståhls maratonlopp vid världsmästerskapen i friidrott 1983 i Helsingfors är kanske den största prestationen i svensk maratonlöpnings historia. I ett startfält med alla dåtidens stjärnor blev han fyra, endast 1 sekund från prispallen. Ståhls tid 2.10.38 är svenskt rekord. Att en 37-åring lyckades besegra större delen av världseliten och bara var 35 sekunder från guld var en bragd.

Halva sträckan passerades på 1.05.16 med Kjell-Erik först. Klungan bestod i det läget av ett 30-tal löpare. Ännu vid tre mil var tätgruppen stor. Men så vid vätskekontrollen efter 35 km gjorde favoriten Robert De Castella från Australien ett kraftigt ryck och bara etiopiern Kebede Balcha hängde på.
Kjell-Erik bildade tillsammans med dubble OS-vinnaren Waldemar Cierpinski från DDR och tanzaniern Agapius Masong en tremannaklunga efter dem. Kjell-Erik var dock först in på Stadion då det återstod 300 m till mål. På upploppet spurtade Cierpinski förbi och var en sekund före i mål. De Castella vann på 2.10.03 före Balcha 2.10.27, Cierpinski 2.10.37, och Ståhl 2.10.38.

Kjell-Erik genomförde VM-loppet med en snittfart på strax under 3.06 per kilometer. De två halvorna var nästan helt jämna – 1.05.16 och 1.05.22. De fyra milarna gick på 31.22, 30.34, 31.17 och 30.42.

Ett klassiskt lopp i den svenska maratonhistorian och en tid som många haft som ambition att ta. Efter några ganska mediokra år för svensk maraton på herrsidan så har det lossnat ganska rejält i år. I september sprang David Nilsson på 2.11.50 i Berlin, det var då den fjärde snabbaste svensken genom tiderna. David passerade halvvägs på 1.05.30 och hade sedan 1.06.20 andra halvan. Nu är han anmäld till söndagens lopp i Valencia och har haft en fantastisk höst så att David är mogen för att sätta svenskt rekord råder det ingen tvekan om, spännande ska det bli. Missa inte att följa det på https://www.valenciaciudaddelrunning.com/maraton/maraton/, det finns även en app att ladda ner där ni kan söka på deltagare. På hemsidan hittar jag ingen startlista och inget sätt att söka på svenska deltagare, men jag vet att det är många som kommer ner. Loppet säljer slut 4-5 månader innan start och i olika sociala medier har jag sett hur intresset för Valencia ökar från år till år. I år har jag noterat att Fred Grönwall kommer, Claes Bengtsson och Klas Johansson, Andreas McConville, fyra duktiga löpare som alla kan prestera under 2.22. Runt 2.30 löpare hittar jag Josef Hamber och Neil Lowrie. Tyvärr har jag ingen större koll på damsidan, någon som har? Fick precis veta att Cecilia Norrbom kommer ner, spännande… NYTT – även bröderna Kingstedt är anmälda, dock ryktas det om att Otto är skadad.. men ville dag det kommer bli, blågult överallt!!! OCH ÄNNU EN NYHET – Hanna Lindholm finns i startlistan, wow vad kul. Efter avhopp så har vi även fått in Jenny Rutström i loppet, Jenny satsar på PB.

Om det blir spännande att följa David som svensk så tror jag även en del kommer vara väldigt nyfikna på Ugandas Joshua Cheptegei som kommer till Valencia för att försöka slå världsrekordet på 10 km landsväg. Starten på 10 km loppet går samtidigt som maratonloppet, man startar på vars en sida av ett vägräcke och ifjol var det Jonas Leandersson som segrade i loppet på utmärkta 28.41, detta i hans första millopp. Världsrekordet på 10 km landsväg innehavs av Leonard Patrick Komon från Kenya, tiden är 26.44.

Med andra ord, kolla in Valencia på söndag.

Fotnot 1

De två som sprungit snabbare än David förutom Stål är Åke Eriksson 2.10.52 (1990) och Tommy Persson 2.11.02 (1980).

Fotnot 2

Springs BG Nilensjö jagar PB, men just nu jagar han apotek – google translate fungerar, hoppas pillerna fungerar också :) Tengo inflamación y dolor en el piliformis; competiré en la maratón el domingo.

David Nilsson, arkivbild

 Dela på Facebook