Hanna – snabbaste svenska genom tiderna i Lidingöloppet

Nyheter  

Hanna Lindholm, Huddinge AIS, gjorde en grym insats på Lidingöloppets tremil. 1.52.57 är den snabbaste tid en svenska presterat, vilket räckte till en tredjeplats.

Hanna Lindholm är snabbaste svenska löpare genom tiderna i Lidingöloppet. Arkivbild: Deca Text&Bild

Banrekordhållaren och fjolårsvinnaren Sylvia Medugu, Kenyanska som tävlar för danska klubben Köge, passerade första milen på 36.08. Etiopiskan Tadesse och Hanna Lindholm var i det läget 35 sekunder bakom Medugu.

Vid 20,6 kilometer var Tadesse bara två sekunder bakom Medugu och Hanna Lindholm var 23 sekunder ifrån ledningen.

Många trodde då att Medugu var på väg att ta slut. Men med en ny kraftansträngning lyckades Sylvia Medugu mobilisera nya krafter och vinna Lidingöloppet för andra gången på två år. Dessutom blev det med 1.51.57 nytt banrekord. Hanna Lindholm närmade sig Tadesse på slutet och båda hade 1.52.57 i mål. Men Tadesse var ändå tydligt före Hanna i mål.

Så fort som 1.52.57, eller snabbare, har aldrig en svenska sprungit Lidingöloppets tremil tidigare.

– Benen var sega från start. Jag tränar ju för maraton och inte för terräng. Det släppte på slutet och det kändes att jag hade krafter kvar i mål, berättade Hanna.

Johanna Eriksson, Motala AIF, blev näst bästa svenska i loppet med 2.00.41, vilket räckte till fjärdeplats. Sofia Byhlinder, IFK Mora friidrott, slutade på femteplats med 2.01.59.

15-kilometersloppet vanns av Anastasia Denisova, Sävedalens AIK, med 54.29.

 Dela på Facebook