Heath besegrade Farah i Edinburgh

  0
  4

  Amerikanen Garrett Heath trivdes även i år i den leriga terrängen i Holyrood Park i Edinburgh. I Great Edinburgh XCountry spöade han själva Mo Farah.

  Garrett-Heath-1250x750
  Garrett Heath visade grym löpstyrka när inte ens Mo Farah kunde betvinga den 30-årige amerikanen från Minnesota.

  Garrett Heath har vunnit Great Edinburgh XCountrys korta distans, fyra kilometer, två år i rad. På lördagen var det dags för den dubbla distansen. Favorit på förhand var förstås Mo Farah, som kickade igång en säsong där han ser sig själv som dubbel OS-guldmedaljör på 5 000 och 10 000 meter i Rio.
  Gräsbanan i Holyrood Park förvandlades snart till en lerbana med delar av gräsunderlag.
  Högbylöparen David Nilsson, som sprang för det europeiska laget, stod långt bak i starten, men avancerade snart framåt i fältet och var helt plötsligt allra längst fram, före både Heath och Farah.
  – Ja, men det gick väldigt långsamt första kilometern, berättade David via Facebook.
  Det skulle gå snabbare.
  Efter ett par kilometer tvingades David släppa den stora klungan och hamnade i ett “ensamläge” med två löpare en bit bakom och den bortflyende klungan en bit framför.
  I täten såg Mo Farah stark ut. Amerikanen Faubl prövade och Heath hängde på. När Faubl tröttnade något och Farah försökte jaga ikapp Heath så var det Heath som var klart starkast. Inte ens Farahs patenterade starka avslutning räckte mot den urstarke Heath som fick luckan 400 meter kvar och kunde vinna med 25.29. Två sekunder före Mo Farah och nio sekunder före landsmannen Faubl.
  – På förhand hade jag inte förväntat mig att jag skulle kunna besegra Mo, så det känns förstås bra. Jag väntade bara på att han skulle komma rusandes på slutet, sa Garett Heath i BBC:s webbsändning, med lera ända uppe på halsen.
  Det europeiska laget hade ingen lyckad dag och bara Lorenzo Dini lyckades placera sig bland de tio främsta, med en åttonde plats. En så duktig löpare som Alemayehu Bezabech, silvermedaljör på terräng-EM nyligen och god för låga 28 minuter på 10 000 meter fick nöja sig med 25:e plats, bara 22 sekunder före David Nilsson.
  David slutade på 28:e plats med tiden 27 minuter blankt i den stenhårda konkurrensen.
  – Skönt att jag kunde gå ifrån terrängEM-bronsmedaljören Mechaal på sista varvet. Två-tre till hade varit kul att slå men då hade jag behövt vara på topp. Nu har en förkylning stört mig i veckan, sammanfattade David.
  I den sammanlagda lagtävlingen tog Storbritannien en övertygande seger före USA och Europa.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här