0,00 SEK

Du har inga produkter i varukorgen.

Hem Nyheter Historiskt snabba tider när väg-SM 10 kilometer avgjordes på motorbana

Historiskt snabba tider när väg-SM 10 kilometer avgjordes på motorbana

Det blev historiskt snabba lopp när SM i landsvägslöpning 10 kilometer avgjordes på Anderstorps motorbana i Småland.

Samuel Tsegay i mål som svensk mästare på 10 kilometer landsvägslöpning. Foto: Deca Text&Bild

I herrloppet satte Samuel Russom, IS Göta, och Samnuel Tsegay, Hälle IF,hög fart från start. Första kilometern passerades på 2.45, vilket indikerade en tid under Mustafa Mohameds svenska rekord 28.12 från 2008.

De två Samuelarna som krigat om SM-gulden på halvmaraton och maraton i år plus att de även kämpat om segern i Lidingöloppet tidigare i höst, fick efter någon kilometer även sällskap av David Nilsson, Högby IF.

Tsegay passerade tre kilometer på 8.23 och hade några hundra meter innan den passeringen skaffat sig en lucka till Russom och Nilsson.

Samuel Tsegay, hade som de flesta vet vid det här laget, en framgångsrik karriär när han tävlade för Eritrea. Hans personliga rekord på tio kilometer landsväg lyder 28.04 från 2013.

Herrpallen där alla klarade sig under 29 minuter. Guldmedaljören Samuel Tsegay i mitten flankerad av silvermedaljören Samuel Russom till vänster och bronsmedaljören David Nilsson. Foto: Deca Text&Bild

På Anderstorp kunde han hålla undan och vinna SM-guldet med tiden 28.31. Silvret till Samuel Russom med 28.38 och David Nilsson bronsmedaljör med 28.49.

Det blev rena PB-slakten när så många som 20 löpare klarade sub-30 minuter. Medeldistansstjärnan Kalle Berglund, Spårvägens FK, slutade på fjärde plats med 29.08.

Att SM på 10 kilometer landsväg avgjordes på Anderstorp berodde förstås på coronasituationen och de regler som finns med max 50 personer i folksamlingar. På öppna ytor som det är på motobanor och liknande brukar vinden ofta ställa till problem, men den här lördagen verkar så inte varit fallet.

Meraf Bahta i mål som svensk mästare på 10 kilometer landsvägslöpning. Foto: Deca Text&Bild

Meraf Bahta, Hälle IF, var klart mest offensiv av damerna från start och kunde relativt ohotad springa hem ett nytt SM-guld. Nu med fina tiden 32.02. Meraf har själv det svenska rekordet på distansen med 31.38, så det var ett starkt formbesked av henne.

Pallen med guldmedaljören Meraf Bahta med silvermedaljören Carolina Wikström till vänster och bronsmedaljören Hanna Lindholm. Foto: Deca Text&Bild

Carolina Wikström, Roslagens LK, kom starkt på slutet och vann SM-silvret med 32.38. Bronset tog Hanna Lindholm, Huddinge AIS, med 33.07. Även på damsidan var nivån historiskt hög med svenska mått mätt. För en sjätteplats krävdes bland annat 34 minuter blankt. 18 löpare klarade sub-36 minuter. Detta trots att det på damsidan saknades så starka namn som Charlotta Fougberg och Sarah Lahti.

Alla resultat: 

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

AKTUELLT NUMMER

Årets sista utgåva snart till tryck!

0
Ett litet axplock om vad som väntar i nya Spring. Om en vecka trycker vi adresserna på baksidan, är din adress med? Annars är det hög tid..

FÖLJ OSS

8,664FansLike
6,714FollowersFollow
- Annons -

BLOGGAR

Ur spår?

0
I princip hela landet är väl täckt av snö nu. Känns kul, och ovanligt. Löpare föredrar ju i regel barmark men jag är nog...

GPX-myset

Recension Nike Tempo Next%

All I Want For Christmas

Växelbruk

- Annons-

PODCAST

X
X