Höll min filosofi på SM?

0
493

Är man kaxig och lägger ut målbilden innan tävlingen så kommer det naturligtvis frågor efteråt. Rubriken sist var håller min strategi? Nu blir det – höll den?

Någon dag innan SM kom det i en FB grupp ett meddelande från Bosse Andersson, BG hade bäst omräkningsprocent på 5 km landsväg, 89,3%, det var dessutom enligt Bosse mitt bästa lopp sedan 2015. Nu är det bara DM loppen som mäts enligt WAVA:s omräkningstabell, men 89% är säkerligen ett av mina bästa lopp på länge, det gav ju energi och självförtroende inför SM. (Vill ni veta mer om WAVA så skrev jag en artikel i en springutgåva tidigare i år, och i nästa utgåva träffar ni en tjej som har ett gäng lopp över 90%, dvs internationell toppklass)

Strategin då, det var ju mitt tjat om att våga springa långsamt, att polarisera mer. De mål jag satt upp var:

fredag, 800 meter på ca 2,24, 5000m på ca 17,30

lördag 1500 meter på ca 4,45

söndag, 10 000m – om jag orkar ladda och det känns bra är jag god för sub 36 minuter nu.

Jag skrev också, detta är min kapacitet, men ett mästerskap är ett mästerskap, det kan bli taktiklopp, jag är just nu mer snabb än uthållig så jag kommer få ligga på rött på 800 och 1500m för att klara mina mål, på 5 000 och 10 000 meter vet man inte hur loppen blir.

Första dagen är speciell, det är en lång resa, man är sliten när man kommer fram och det väntar två lopp. Man vet inte heller riktigt var man har sina konkurrenter, ännu mindre nu efter C-19. Men första loppet, 800 meter – där är det bara att ge allt, var kanske lite avvaktande första 200 meterna men nåde måltiden med 2.24,52. Nöjd silvermedaljör efter Sören från Karlstad. Det blev cirka 90 minuters paus innan 5000m loppet, jag var hungrig och sliten – men att äta innan ett lopp är inte min grej. Jag hade en guldchans och var grymt fokuserad på att göra ett bra lopp- Det sket sig nästan redan innan start, jag sprang fel på uppvärmningen och osäker på om jag skulle hinna tillbaka, med hög puls och i hög fart gick det dock.

Spurt på 800 meter

Börje som på pappret var min tuffaste motståndare hade sett mig springa 800 meter och såg nog sin chans att gå ut hårt och trötta ut mig, men redan efter 500 meter slog han av på farten då jag låg som ett plåster och när vi sedan passerade 1000 meter på 3.36 så insåg jag att det var lika bra att gå om och köra för att klara sub 18 minuter. Börja hängde på, men efter 2500 meter kände jag att lucka växte och vid 3500 meter var den ganska stor. Slappnade av lite och rullade in på 17.53, 12 sekunder före Börje. Glädjande var att jag fick med mig en Götist på pallen, Håkan Restad blev trea.

Lördag

Vi måste börja med fredagen… Jag var ganska trött inför mitt sista lopp, tog en koffeintablett, jag dricker inte kaffe och ibland tar jag det inför lopp. Det gick ju bra, men natten blev en historia för sig… Endorfiner efter lopp håller mig ofta vaken många timmar natten efter, detta i kombination med koffein var ingen höjdare… Kl.O3:00, gav jag upp…. Gick ut en runda, försökte koppla av, skrev lite på en artikel till förbundet, sedan nytt försök, tror jag somnade lite innan 04:00. OK, hade inget som stressade mig på morgonen… men… Göta hyr ett hus med 4 sovrum, jag har tagit soffan i allrummet – kl.06:10 går första löparen upp, böjar duka upp till frukost på bordet 3 meter från min soffa, haha… Helt groggy bara att gilla läget… Att sova lite har fungerat tidigare.

Kände på uppvärmningen att jag var låg på energi. Att tävla sitter lika mycket i benen som i huvudet, att tro på sig själv, att våga göra olika val i situationer som uppstår i korta lopp som 1500 meter. Min strategi var, ligg i ryggen på Börje, dra sista 300 meterna… strunta i Sören. Starten går, jag ligger enligt plan i ryggen på Börje, Sören drar i väg. 400 meter, sedan känner jag, va fan dra nu. Jag går om och ökar farten, men inte snabbt – passerar 1000 meter på 3.18. ambitionen var 3.10. Surt, men känner att avståndet till Sören inte ökar, bestämmer mig med 400 meter kvar att nu ger jag allt… på 250 meter plockar jag nästan hela avståndet och är bara 5 meter efter, då hör jag speakern, ”oj nu får Sören se upp, BG närmar sig snabbt… ” Sören hör också detta, lägger in en växel till och försvinner i horisonten. Lite uppgiven så tappar jag lite sista 100 meterna, går i mål på 4,52, så ändå 1.34 på sista 500m, en bra avslutning. I mål är det jag 4 sekunder efter Sören, 7 sekunder före Börje – nöjd med mitt silver men lite frustrerad över min inställning, jag hade 4.47 för någon vecka sedan och borde satsat mer.

Söndag

Natten till söndag blev bättre, ca 5 timmars sömn – men jag var lite klen mentalt… att sedan springa 10 000 meter på bana, 25 varv, mm… där finns inga utrymmen för att vara klen mentalt. Fokus låg att ladda positiv energi i huvudet, mer än att tänka på benen som värkte lite, haha.. Jag sa till mig själv för säkert fem år sedan, nu måste du sluta springa alla fyra loppen på SM. 800, 1500, 5000 och 10 000m är ganska tufft under 50 timmar, fysiskt men kanske framför allt mentalt. Man ska in i bubblan, jag värmer upp oftast 60 minuter, ska tagga till, känna sig sugen.. Och det gör man i princip varje gång, men det tar på krafterna. Jag var den enda i min klass som körde alla 4 starterna, vilket också gör att de andra har ett litet mentalt försprång på mig, tror jag? Just 10 000m på söndagen är alltid det värsta, en tuff distans, man ska vara skärpt och ligga på bra under ganska lång tid. I söndags fick jag mycket energi av att se klubbkompisen Sara Liljegren sätta svenskt rekord på 400 meter, och sedan att följa de yngre Götalöparna på deras 25 varv. Innan start visst jag att snabbaste Götalöparen var Rödin i M40, han hade 37,39 – det blev en liten morot. Sedan hade jag en förhoppning om ett silver igen, kanske till och med våga gå med urstarka Sören från Göta i Karlstad, men han är säkert god för sub 35 minuter, där är inte jag.

Sara efter sitt svenska rekord

Uppvärmningen kändes som det ska på fjärde starten, skitdålig, haha… joggade lite kortare, tog några stegringslopp, fick ihop 5 km. Till starten, fokusera och sedan iväg… bestämde mig direkt, jag testar att hänga på Sören, jag kan fixa 3.35 tempo…. Men, redan efter 500 meter så insåg jag att han låg i 3.25 tempo, så jag släppte. La mig på ca 3.40 tempo och sprang helt själv. Noterade att luckan bakåt växte hela tiden så en morot var att varva Börje och Svenne som slogs om bronset. Ärligt talat trodde jag inte Svenne skulle hålla, men…. Passerade 5000m på 18.16 och det känns bra. Ligger nu runt 90 sekunder per varv, dvs 3.45 tempo och inser att det spelar ingen större roll vad jag gör, jag blir tvåa.. men det hade varit kul med sub 37 så det blir min målbild. När jag har tre varv kvar kommer jag ikapp Svenne och Börje, Svenne växlar och hänger på mig i två varv, kul. Han får då en lucka till Börje som han håller in i mål, därmed får han ett brons, han klart bästa prestation på detta SM enligt mig. Själv får jag trycka ganska bra i slutet för att klara sub 37, tycker det fungerar med den officiella tiden blir 37.00,37… Är dock nöjd, bra tid helt ensam. Ganska varmt och med tre lopp i benen. Sören vinner på 36.23, Svenne trea med 38,36. Tre Götalöpare på pallen, kul!

Svenne hänger på när jag varvar honom

Min förhoppning när jag åkte upp var fyra medaljer, men var övertygad om att det skulle vara minst ett brons, kanske tre. Nu blev det ett guld och tre silver. Tidsmässigt klarade jag mitt mål på 800 meter, 2.24. På de övriga distanserna är jag inte i närheten, fel taktik och sliten mentalt och fysiskt påverkar. Summeringen är trots det, otroligt nöjd, med mina egna prestationer, med min adepter på plats som fullständigt krossar sina PB och med Göta som plockar 23 medaljer.

Torsdag

Redan på fredagen bestämde jag mig dock, att nästa vecka på DM 5000m ska det bli en bra tid. Jag är tävlingsledare vilket brukar påverka tiden negativt, men det är ett bra heat. Dagarna mellan blir långa med mycket jobb, bara lätt jogg, torsdagen kommer jag är på plats 2 timmar innan första start, fixar och förbereder. Regn är utlovat men det håller sig i princip borta, bara lätta stänk då och då, men en kraftig vind. 12 sekundmeter i byarna. Det är 5 heat, totalt 102 startande. Jag tar hand om heat 1, har sedan delegerat heat 2 och 3 för att kunna värma upp ordentligt, känns aldrig bra – men lämnar området och ger mig ut med Håkan Reistad. Det känns ok i benen, men huvudet är slitet, de fyra starterna har tagit mentalt… Kör stegringar, det släpper lite. Gör mig redo för start, ambitionen är sub 17:45, gärna ner mot 17:30… Pang, hamnar typ 5:a i klungan, går om någon men ligger och slipper ta vinden, 3.32 på första 1000m, 3.33 på nästa, det är Thomas Rödin som gör jobbet. Passerar 2500 på 8.50. Det har hela tiden känts otroligt lätt, får bromsa i motvinden där farten går ner, trippar… känner att faren blir lägre och går om alla mellan 2500 och 2600m, möter vinden på bortre lång och ångrar mig, haha… Men, nu finns det inget att göra, tärningen är kastad. Hör att jag har några i ryggen men fältet har spruckit upp rejält, passerar 3000m på 10:36, dvs de 1000m på 3.31. Fortsätter gneta, med 4 varv kvar går Simon och Patrik om, men de drar direkt så tyvärr får jag ingen hjälp i vinden, börjar bli tungt. Passerar 4000m på 14.10, dvs 3.34 på den och är så galet trött så jag vill bryta, börjar räkna på att klara 18 minuter…Men kämpar på, tappar tempo, passerar 4800 på 17 minuter exakt och lyckas på något sätt öka farten, 39 sekunder på sista 200 meterna och 17.39,5 i mål. 2015 innan jag blev skadad gjorde jag 16.27, efter omstart 2016 så är detta bästa tiden. Grymt nöjd och inser att en dag utan vind så ska jag fixa sub 17.30 igen.

Sju starter på 15 dagar, nästa på söndag och vill bara ha mer, älskar att tävla. I höst är det terräng SM, där är jag tävlingsledare, men hoppas kunna springa. Sedan förmodligen vårens inställda inomhus SM i november. Livet leker!

 

Föregående artikelHanna Lindholm nära banrekord i Atea Norrköpings Stadslopp 10K
Nästa artikelVilken rysare!
SPRINGaren Namn: BG Nilensjö. Född: 1963. Bor: Helsingborg. Jobb: Driver Spring Kommunikation AB. Klubb: IS Göta, ordförande och tränare. Tränare: Egen. Meriter: EM guld två gånger i militär femkamp, hyfsat bra löpare för att vara mångkampare – 8:55 3000 m, 15:20 5000 m, 31:51 på 10000 m. Som veteran över 80 SM medaljer, ett antal skånska rekord och två svenska rekord i M50, 34:05 på 10 km landsväg och 16:36 5000 m inne + ett VM brons. Favoritsträcka: 3000. Personliga rekord: I M50, 9:28 på 3000 m, 5000 m 16:27, 10 km 34:05, halvmaraton 1:15:46. Vill med löpningen: Göra milen under 35 minuter, slå rekord och hålla mig i form. Ser fram emot: Nästa nummer av Magasin Spring.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här