Hur är det möjligt?

0
287

Det har varit en del uppseendeväckande löpningar i år, inte minst från unga löpare. Men jag undrar om inte det som hände i Malmö i början av september slår det mesta?

Emma Löfkvist var 6 år när klassen skulle vara med på barnloppet, Kalvinknatet, i Malmö. Hon hade ingen aning om vad friidrott eller löpning var, men ställde upp och sprang bakom ledarcykeln hela loppet. I mål var hon flera minuter före alla andra. Föräldrarna insåg, här är en friidrottare. Det blev 10 år med längdhopp och löpning, framför allt 300 meter häck. En del SM medaljer men Emma kände aldrig sig riktigt hemma utan tittade avundsjukt efter de som fick springa längre och dessutom älskade hon uppbyggnadsträningen med mer volym och tuffa intervaller.

Förra sommaren slutade hon med längdhoppet och började sporadiskt springa med en medeldistansgrupp, hon kände att hon hade hittat hem. Ingen där sprang längre än 5000 meter vilket Emma var sugen på. Hon anmälde sig till Midnattsloppet där hon i sitt första långa lopp blev tvåa på milen med 38.50. Annat kom sedan mellan så det blev fem månader utan träning, men när det var dags för Malmömilen i våras var hon sugen på att testa igen. Hon startade och vann loppet på tiden 36.30, detta i princip utan någon träning. Efter det har det varit mer struktur, med såväl gemensam träning som löpning på egen hand. Inspirerad av duktiga löpare i sin omgivning har hon hittat ett upplägg som passar henne

Emma på sitt andra millopp, Malmömilen i våras.

I september var de då dags för Midnattsloppet igen. Hon var inställd på att gå hårt och det fick bära eller brista. Emma passerade 5 kilometer på 16.56 och sprang in som segrare på 33.59. Tittar man i resultatlistan så står det 10,1 kilometer, Emma själv hade 33.25 när hennes klocka pepp för 10 km.

Hur tänkte du på startlinjen?

–Jag hade lyssnat på en podd där man berättade att startar man för fort så kraschar nästan alla, men det finns ett antal som klarar det och lyckas. Jag chansade och det fungerade, jag kände till och med att jag skulle kunna fortsätta i samma tempo ett tag till.

Det blev en fin pokal efter tredje milloppet och en seger.

Emma är 18 år gammal och i nästa utgåva kommer du få läsa mer om henne och hennes träning och upplägg. Kanske blir det något lopp till innan dess och kanske blir hon till och med en klubblöpare? Just nu springer hon som motionär och tillhör landets bästa millöpare. Hur hennes tid skulle rankas i ett juniorpersektiv kan jag inte men jag har svårt att tänka mig att många 18-åringar har sprungit mycket snabbare någonsin.

Resultat midnattsloppet: https://midnattsloppet.com/midnattsloppet-malmo/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här