0,00 SEK

Du har inga produkter i varukorgen.

Hem Blogginlägg Joel Stenow Hur du fattar svåra beslut i 7 steg, 101

Hur du fattar svåra beslut i 7 steg, 101

Jag är pappa nu. Det skriver jag gärna om. Mer än gärna, faktiskt. Det är svårt. Men värt varje försök. Att skriva om känslan att ha blivit pappa till en fantastisk liten dotter. Men det får bli senare.

Nu vill jag istället berätta om min egen höga excellens, och gnistrande intelligens, då jag efter en lång period av flum ride, gjorde ett så strukturerat sätt att fatta livsavgörande beslut, att svaret stod tydligt, svart på vitt. Det var så genialiskt, att jag genast måste dela det med världen, som ödmjukt ber om mina råd.

Okej. Jag har länge varit studiemätt. Och lite bitter över att utbildningen alltid får mig att prioritera ned annat roligt. Så jag sökte jobb som lärarvikarie. Jag kände starkt att jag ville ta paus, prova någonting annat. Efter en givande jobbintervju stod jag där med ett jobberbjudande – ett mycket lockande jobberbjudande, en direkt nödutgång från plugget!

Men hur ska jag veta vad jag vill?

Efter mycket ointelligent virrande, satte jag mig ned och skrev (vilket för övrigt är universallösningen på allt). Och här händer det stordåd. En tabell tar form, som jag härmed patenterar, den går att köpa dyrt.

Så här gör du i 7 steg:

1. Sätt upp tydliga mål.

Var vill du vara inom 1 år, och 10 år? Var inte realist. Skriv bara ned vad du drömmer om. Exempel:

Familjemål:

1 år: Tillbringa så mycket kvalitetstid med familjen som möjligt.

10 år: Flyttat närmare familjen. Utökat familjen ytterligare. Köpt villa, volvo, vovve.

Löpmål:

1 år: få en starkare kropp, bygga upp en anaerob bas.

10 år: placera mig topp 50 svenskar på Göteborgsvarvet.

Skrivarmål:

1 år: Läsa 3 novellix/vecka.

10 år: Bli Sveriges bästa löparblogg.

Yrkessmål:

1 år: klara tentorna.

10 år: färdig ST-läkare.

2. Gör nu två tabeller!

1 tabell för varje valmöjlighet (ta lärarjobbet, inte ta lärarjobbet). Sätt varje livsmål lodrätt nedanför varandra i kolumnen längst till vänster. Sätt sedan ”kortsiktigt bra”, ”kortsiktigt dåligt”, ”långsiktigt bra”, ”långsiktigt dåligt” som fyra kolumner. Lägg till en rad med ”känsla/kommentar” längst ned.

3. Gå igenom varje ruta och lev dig verkligen in i situationen!

Hur skulle min löpning påverkas bra på kort sikt, om jag väljer att ta lärarjobbet? Hur skulle löpningen påverkas bra på lång sikt? Lev dig verkligen in i varje ruta – skrev ned vad du kommer på. I rutan ”känsla/kommentar” låter du ordet vara fritt – hur känns det i magen? Exempel:

Ta jobbet Kortsiktigt bra Kortsiktigt dåligt Långsiktigt bra Långsiktigt dåligt
Löpning
Familj
Pengar
Klimatpåverkan
Skrivande
Känsla

 

Inte ta jobbet Kortsiktigt bra Kortsiktigt dåligt Långsiktigt bra Långsiktigt dåligt
Löpning
Familj
Pengar
Klimatpåverkan
Skrivande
Känsla

 

4. Inse att bägge alternativen för mycket positivt med sig, och att du inte blivit det minsta klokare av min patenterade tabell. Så är det nästan alltid med val. Så vad göra nu?

5. Prioritera dina livsmål!

Om du bara hade en timme kvar att leva, vad skulle du göra? Vara med din familj? Springa en timme? Skriva? Eller vad det nu kan vara. Min prioriteringslista blev med stor eftertanke så här:

  1. Familjen
  2. Utbildningen
  3. Löpningen
  4. Skrivande
  5. Pengar

Jag tror att prioriteringarna helt naturligt varierar. Om några år finns till exempel inte ens ”utbildning” kvar, då är det jobb istället. När jag jobbar, kanske jag under någon period sätter löpning högre än jobb? Skadar jag mig, eller går en skrivarutbildning, kanske jag en stund sätter skrivande högre än löpning och jobb? Just nu ser prioriteringen ut så här, och det är jag helt trygg med. Så länge jag inte har någon världsomvälvande forskningsupptäckt runt hörnet önskar jag att ”familjen” ska få ha högsta prioritet.

6. Vilket beslut skulle verka bäst för det du sätter högst i prioriteringslistan? Hur blir de andra påverkade? Våga kompromissa men låt din högsta prioritet väga tungt. Den äger förstaplatsen av en anledning. Välj det!

7. Rätt val kommer att stå tydligt.

Du har skrivit ned vart du vill på både kort och lång sikt. Inga av dina drömmar riskerar att glömmas bort, eller hamna i diket på grund av livets höga fart. Du tänker efter hur du vill prioritera och vågar handla därefter. Du ser att vissa drömmar blir lidande, till förmån för de drömmar med högre prioritet – men detta är vad du har valt, och du har valt det med omsorg.

Jag väljer att inte ta jobbet, då tiden med familjen skulle bli mindre om jag jobbar istället för att fortsätta plugga. Nu har jag alltså valt utbildningen. Jag ser också, svart på vitt, att skrivandet inte kan få ta plats i denna tentaperiod, eftersom utbildningen har högre prioritet än skrivandet. Däremot kan jag prioritera att träna en del, för allas trevnad. Kompromissande mellan dina livsmål är viktigt.

Och livet är ju inte en tabell i verkligheten.

Jag ger mig ett löfte med detta inlägg, att inte skriva någonting annat än medicinska termer fram till januari. Så extrema åtgärder brukar inte behöva vidtas – det är bara det att skrivandet under hela terminen i praktiken har prioriterats högre än utbildningen. Det går inte om jag vill klara tentorna! När tentorna är avklarade kanske prioriteringen ändras.

Svåra beslut handlar i slutänden enbart om prioriteringar. Vad prioriterar du?

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Föregående artikelMission Impossible, eller?
Nästa artikelPå gång

AKTUELLT NUMMER

Nytt nummer på gång!

0
Snart trycks adresserna på #1 2021, är du med? Annars, du har några timmar på dig....

FÖLJ OSS

8,668FansLike
6,714FollowersFollow
- Annons -

BLOGGAR

Ur spår?

0
I princip hela landet är väl täckt av snö nu. Känns kul, och ovanligt. Löpare föredrar ju i regel barmark men jag är nog...

GPX-myset

Recension Nike Tempo Next%

All I Want For Christmas

Växelbruk

- Annons-

PODCAST

X
X