Intervju med Elmina Saksi inför Malaga Marathon

0
119

Hej Elmina!

Förra helgen var det Valencia Marathon och nu är det dags för dig att springa Malaga Marathon denna helg.

Hur är formen?

Fram tills kylan slog till så har formen känts bra. Jag gillar inte att springa kvalitet i kyla då det känns som om benen inte hänger med. Dessutom har jag ansträngningsastma som också blir sämre i kyla. En sak är säker, i Malaga blir det iaf plusgrader och bättre förhållanden.

Du sprang även Malaga förra året, varför ska man välja Malaga Marathon tycker du?

Trots en dålig uppladdning inför fjolårets Malaga så gick det riktigt bra. Så här i efterhand förstår jag vilket bra lopp jag gjorde.

Den dåliga uppladdningen bestod i att vi hade svårt att hitta vettig mat dagen innan, alla restauranger vi hittade serverade fet mat och det är inget jag vill äta dagen innan. Dessutom höll jag på att få starta längst bak och detta var en oerhörd stress precis innan starten. Jag lyckades ändå ställa mig någorlunda långt fram men det var ändå trångt i början.

En anledning till att jag väljer att springa Malaga Marathon är att jag känner att jag INTE behöver de optimala förberedelserna inför ett lopp. Vi flyger tidigt dagen innan loppet vilket känns lite stressigt med tanke på att sömnen blir störd, men å andra sidan vet jag nu att dubbelkolla min nummerlapp och att jag får starta långt fram.

Elmina och BG inför start förra året.

En annan anledning till att jag väljer Malaga Marathon igen är den fina banan, som går mycket längs med havet. Den bästa biten kommer dock sist då man springer genom den gamla staden som är mysigt ”julpyntad”. En rolig detalj är att du i slutet också springer ett halvt varv på en löparbana.

I oktober genomförde du Amsterdam Marathon på 2:55 efter lite magproblem. Du gick för pers då är siktet inställt på sub 2:50 även denna gång?

I Amsterdam däremot hade jag riktigt bra förutsättningar, bra sömn, bra matuppladdning och ingen stress. Eftersom jag sprang med Team Polar fick jag också hänga i deras VIP rum innan och slapp stå ute och frysa. Jag kände att jag hade mer att ge och därför hann jag knappt korsa mållinjen innan jag anmälde mig till Malaga Marathon. Siktet är inställt på 2:50 och precis som förra året kommer jag att springa med en peppande spellista. Jag saknade musik i Amsterdam när banan var folktom.

Du har ju sprungit över 25 maror nu, är det samma rutiner före/under/efter eller tweakar du något varje gång?

Numera har jag hittat vad som funkar för mig och då vågar jag inte ändra. I Malaga lyckades jag för första gången springa en mara med negativ split men det är ju inget jag förutsätter då jag gillar att spänna bågen. Jag lär mig något nytt för varje mara jag springer och det är tjusningen med långlöpning och motiverar mig till minst 25 st till.

Vad skulle du själv säga är bästa tipset till en nybörjare på maratondistansen?

Tipsen att ladda med kolhydrater redan dagarna innan och träna på energi under loppet har de flesta hört men de tål att upprepas då det är så avgörande. Ett annat tips är dela in loppet i etapper, jag brukar dela in det i 6 delar. Första 6 km är uppvärmning (iaf ska känslan vara så) och de sista 6 km ska vara nedvarvning, dvs nu ska du känna att du gjort det tuffa jobbet och till största sannolikhet kommer du fixa den sista delen (även om den såklart är jobbigare än vad en vanlig nedvarvning skulle vara, men jag tror på att ha det mindsetet).

Efter halva sträckan är det hemväg och hem till medaljen motiverar, det tänker jag alltid på!

Men då återstår det bara att önska lycka till på söndag!

Tack så mycket!

Foton: Privat samt Annica Zion

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här