Resultat Valencia Marathon. Rekord en masse!

2
387
Både mäktig start och målgång i Valencia.

Bilder från Eurosports tv-sändning samt Hanna Lindholms och Molle Olssons instagram.

Sällan har en utlandsmara varit som hypad som årets upplaga av Valencia Marathon och som tidigare nämnts här på Spring var det hela 424 st löpare anmälda från Sverige.Förhållandena var ca 9-10 grader vid start samt lite vind så väldigt bra för maraton med andra ord. Solen bröt igenom några gånger med mestadels molnigt.Att det skulle gå fort var nästan självklart med hela åtta löpare med pb under 2:05 på herrsidan.

Löparvärlden var nog dock mest spänd på debuten på maraton för Letesenbet Gidey från Etiopien. Med världsrekord på 5000, 10000, 15 km och halv maraton var förväntningarna knappast lågt ställda. Men som alla som sprungit en mara vet så är det ingen walk in the park direkt.

Gidey såg som vanligt lätt ut första 30 km men sedan började det hända saker.         Amane Beriso Shankule låg med Gidey fortfarande vid 30 km där de låg fem sekunder under världsrekordet. Efter 35 km ökade Shankule och gick ifrån Gidey då farten saktat ned de sista tre km innan.

Då farthållaren hjälpte Gidey istället för Shankule rann världsrekordet ur händerna i slutet men hon kunde i alla fall hålla undan och sätta nytt banrekord med tiden 2:14:58 och den tredje bästa tiden någonsin.

Gidey tappade nästan två minuter i slutet och var märkbart sliten vid målgång, säkerligen en erfarenhet rikare men kan trösta sig med att det var den snabbaste maratondebuten någonsin.

Herrarnas lopp

En stor klunga gick tidigt iväg med farthållare som tog löparna halvägs på tiden 1:01:41 vilket var två sekunder under banrekordet.

En bit efter 25 km ökade Tamirat Tola farten och spräckte ledargruppen rejält och vid 30 km var det endast Kelvin Kiptum och Gabriel Geay kvar ihop med Tola. Kiptum ökade sedan ytterligare och skapade snabbt en lucka till de övriga. Innan sitt ryck tog han av sin klocka och gick på känsla.

En sak som är värt att nämna är att Kiptum som är 23 år gjorde sin maratondebut idag, det måste ändå sägas vara en godkänd insats. Han höll sin fart och såg stark ut hela vägen in i mål och satte nytt banrekord med tiden 2:01:53! Det är den tredje snabbaste tiden någonsin och snabbaste debuten. I intervjun efter sa han själv att han var väl förberedd så det lär knappast vara det sista vi ser av honom.

Herrar

1. Kelvin Kiptum Kenya 2:01:53

2. Gabriel Geay Tanzania 2:03:00

3. Alexander Mutiso Kenya 2:03:29

Damer

1. Amane Beriso Shankule Etiopien 2:14:58

2. Letesenbet Gidey Etiopien 2:16:49

3. Sheila Chepkirui Kenya 2:17:29

Topp tio herrar.
Topp tio damer.

Svenskarna

Ur svensk synvinkel fanns det många intressanta namn i listan både på herr och damsidan och största frågan var om framförallt Samuel Tsegay skulle kunna utmana Mustafa Mohameds svenska rekord på 2:10:03? Musse kom ej till start p.g.a. sjukdom och missad träning sista månaden.

Även på damsidan var förhoppningarna höga med både Hanna Lindholm och Carolina Wikström till start i toppen följt av en hel drös med snabba kvinnor. Carolina och Hanna låg ihop i början men Hanna fick sedan problem med röv/baksida (egna ord) och kunde inte hålla farten uppe.

Carolina verkar haft en bra dag och gick in på nya perset 2:26:15, 27 sekunder snabbare än Valencia 2020. Carolina hade tidigare svenska mästaren Martin Öhman som farthållare. På hennes instagram kan man läsa att loppet slutade med glädjetårar samt en ”uppstötning” efter målgång.

Frågan på herrsidan var alltså om Samuel Tsegay skulle bli ny svensk rekordhållare och svaret är nej. Tsegay bröt tidigt och nådde aldrig 15 km så Musses rekord står sig.

Den andra Samuel, Russom (ännu ej svensk medborgare) öppnade riktigt hårt på 1:03 låga men fick det sedan tufft och gick i mål på 2:10:38. Bästa svensk blev istället Linus Rosdahl som med nya dunderperset 2:12:48 och gick in som 8:a genom tiderna i Sverige.

Flera andra hade en tuff dag och bl.a. Camilla Olofsson och Olle Walleräng bröt.      Kristofer Låås som ni kunde läsa om tidigare här på Spring hade inte heller dagen och sprang besviken in på 2:19:05.

Springs egna BG Nilensjö som gjort en storsatsning på detta lopp med målsättning på 2:48 hade tufft med de känningar han dragit på sig den sista tiden och ser ut att ha klivit av vid halvan. En längre rapport från honom kommer inom kort.

Urval svenska tider.

Herrar

Molle Olsson 2:29:23

Johan Forstedt 2:45:24

Jesper Damström 3:09:33

Pontus Albertsson 2:30:39

Ashkan Fivrun DNF

Johannes Bogren 2:34:23

Martin Duberg 2:43:37

Damer

Fanny Schulstad 2:41:51

Erica Lech 2:39:29

Helena Bjälkemo 2:55:02

Jessie Ross Skärvad DNF

Anna Bjurman 2:45:00

Camilla Olofsson DNF

Sigrid Andersson 3:23:30

”Löparkändisar”

Matt Fox Sweat Elite DNF

Kristian Ulriksen I de lange löp: DNF

Ben Felton Ben Is Running 2:37:10

Ben Parker 3:05:56

Matthew Rees 2:24:19

Imponerande tid nr.1
Imponerande tid nr.2
Gidey avslappnad innan start, inom några timmar ansiktsuttrycket lite annorlunda.
Svensk stjärnglans på startlinjen med Fanny Schulstad precis bakom världseliten.
Hyfsad fart på benen i slutet av loppet.
Russom i slutet av loppet.
Linus Rosdahl inte långt efter Russom.
Carolina på väg mot pers.
Molle Olsson med nytt fint pers. Samma som snabba kompisen Kim Andersson.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här