Hej Nicholas!
Nu är det ca en månad kvar till Sollentuna Winter Marathons, hur går det med förarbetet?
Ja, nu är det verkligen dags att lägga i nästa växel och kliva in i slutskedet av förarbetet. Men det är samtidigt nästan den roligaste fasen, när man får börja beställa medaljer, boka in partners, bjuda in sponsorer mm. Jag har arrangerat just det här loppet i någon kombination i snart 10 år så väldigt mycket går på rutin, även om jag försöker addera något nytt varje år för att hålla det spännande för mig.

Är det några nyheter för 2025 eller är det vinnande konceptet redan satt?
Självklart! Förra året testade vi ett barnlopp, Winter Kids Run by Team Rynkeby, som jag arrangerade ”åt” våra funktionärer och partners i Team Rynkeby Täby. I år lanserar vi det som en del av hela arrangemanget och hoppas på många löpsugna barn på plats. 100% av intäkterna går via Team Rynkeby till Barncancerfonden så det är verkligen ett fint lopp.
Sen har jag satsat lite extra på att sprida loppet till alla som gillar att springa med sina hundar, och har redan 25st Canicrosslag anmälda (jämfört med 5 förra året). Det kommer bli ett jäkla liv vid start när alla dessa ska sticka iväg, men tror det kommer gå bra.
Sen har vi årets medalj som jag verkligen vill slå ett slag för. Istället för att ta fram en ”vanlig” medalj har jag tillsammans med Sveriges bästa medaljmakare Roger Kovacs på Yogawood.se skapat en riktigt minnesvärd medalj där alla deltagare kommer ta med sig en bit av Edsvikens is hem efter loppet ihop men en historia om Edsvikens betydelse i historien, från Vikingar till nutid. Då loppet attraherar deltagare från 35 nationaliteter innebär det att vi kommer sprida Edsvikens vatten i Vikingarnas fotspår, dock lite fredligare.

Foto: Harald Hårfager
Förra veckan var det barmark och plusgrader men nu är det kallt och snö, hur viktigt är det att ni faktiskt får is att springa på?
De första åren var jag alltid otroligt stressad så här 4-6 veckor innan loppet. Sen har jag lärt mig att det spelar ingen roll, isen kan ändras på 24 timmar så det är lika bra att ha is i magen (dåligt skämt jag vet). Vi har dock nästan alla år lyckats springa på is på något sätt och med både Edvsiken och Norrviken att välja på med kort varsel håller jag tummarna för det även i år. Förra året var faktiskt första gången i loppets historia vi kunde dra banorna exakt som det var tänkt med alla is korsningar. Men om isen inte ligger går loppet runt sjöarna, vilket i sig kan bli en ännu tuffare utmaning gällande is och halka. Jag kan även tillägga för alla som är lite oroliga för att vara på isen att vi samarbetar med Danderyd & Sollentuna Kommun som är de som plogar de respektive sjöisbanorna, och har vi inte minst 12cm godkänd is av dem kommer inte loppet gå på isen, där är jag stenhård.

Det är ju lite exotiskt och inte jättevanligt med lopp på snö och is, är detta något som drar löpare även från andra länder ?
Ja, det är helt sanslöst. Vi har alltid haft ett par utländska deltagare men förra året fullkomligt exploderade det och i år har vi redan 35 nationaliteter i startlistan och stora grupper som kommer från bl.a. England, Irland, Holland, Frankrike och Tyskland. Nästan alla de utländska deltagarna är otroligt fascinerade, och vissa lite rädda, för att springa på is. Man ska inte glömma att det är inte så många länder i världen där man kan vara på isen, än mindre springa lopp på den. Det brukar bli många mobiler uppe på is korsningarna och jag vet om ett antal som ringt videosamtal till familjer hemma när de springer på isen.
Det som är väldigt kul är att de som kommer till Sverige för loppet är oftast så otroligt tacksamma för arrangeramanget. De får ju en unik upplevelse såklart, men vi bjuder även på svensk fika, vår egen öl, hemgjord soppa och en otroligt välkomnande stämning vid start och mål. För dom blir det liksom en hel helg med upplevelser!
För mig som arrangör har det inneburit att jag nu kör ALLT med loppet tvåspråkigt, Svenska och Engelska. Allt från sociala medier, hemsida, Race PM och speaker ska vara på båda språken så alla känner sig välkomna och förstår vad som sägs.

Även om denna intervju är helt osponsrad får du avsluta med att ohämmat sälja in loppet för dom som tvekar.
Det finns inget att tveka om. Jag menar, hur många gånger i ditt liv kommer du få chansen att springa ett lopp på vatten. Kom och upplev detta unika arrangemang!
Fakta Sollentuna Winter Marathons 8/2
Antal löpare: max 500
Winter Halvmarathon 21km (7km islöpning)
Klasser: Solo, Team, Canicross
Winter Marathon 42km (21km islöpning)
Klasser: Solo
Donation Barncancerfonden: ca 30tkr