Jakob Ingebrigtsen satte rekord i säsongsdebuten

Nyheter  

Äntligen ett tävlingslopp att skriva om. Långt ifrån de stora arenorna visade bröderna Jakob och Henrik Ingebrigtsen att träningen gått bra och att formen är som den ska. Efter en grym avslutning kunde Jakob ta hem segern ooch sätta nytt norskt rekord på fem kilometer stadslopp.

Jakob Ingebrigsten satte på onsdagskvällen nytt norskt rekord i sin säsongsdebut.

På onsdagskvällen arrangerades ett femkilometerslopp i form av ett stadslopp i norska Stavanger. Bröderna Henrik och Jakob Ingebrigtsen var ute efter det norska rekordet 13.37 som innehas av Sondre Nordstad Moen, från ett lopp i Monaco i februari förra året.

Loppet inleddes relativt lugnt. Första varvet av de två på 2,5 kilometersslingan avverkades på sju minuter blankt. Jakob ökade farten, speciellt under loppets sista 500 meter, då Henrik fick ge sig mot sin yngre bror. Sista 500 meterna sprang Jakob på en minut och elva sekunder, vilka är lika med 2.22-fart översatt till kilometertid.

Jakob Ingebrigtsen vann loppet med tiden 13.28. Alltså gick andra halvan betydligt snabbare än den första, för 19-åringen och han var klart under det tidigare norska rekordet. Henrik landade på 13.32. På banlöpning 5 000 meter har Jakob gjort 13.02 som bäst.

Europarekordet innehas av fransmannen Jimmy Gressier med 13.18 från Monaco i år. I samma lopp satte Joshua Cheptegei, Uganda, gällande världsrekord med makalösa 12.51. Officiella rekord på fem kilometer stadslopp är en relativt ny företeelse och i Sverige finns det vad Spring förstår ännu inget officiellt rekord att jaga.

Se loppet: 

 Dela på Facebook