Jonas Glans satte nytt banrekord på Wallanderloppet!

0
253

I går kväll var det Wallanderloppet i Ystad, ett lopp som alltid samlar bra och snabba löpare men också en stor bred då det erbjuder både 6 och 3,8 km. Årets startfält på den manliga sidan var om man tittar till topp tre det bästa någonsin och frågan om vem som skulle vinna var inte så svår att besvara innan, mer om hur överlägsen han skulle vara. För Jonas Glans som länge har pratat om att stadsloppen ger mer energi än arenaloppen och något han gärna vill satsa mer på var på plats, och det gick snabbt! En annan som var på plats var Kevin Sandell som för fjärde året lämnar sitt Finland för några veckor i Skåne, en duktig löpare som ofta är med i täten. Jag bad honom skriva en rapport om loppet, den kommer här:

Jag är tillbaka i grannlandet för lite jobb över sommaren. Väl tillbaka i Skåne började jag känna mig sugen på att tävla igen. Efter att ha sökt lite fann jag ett lopp som ordnades i centrala Ystad, Wallanderloppet 6 km. Jag fick höra av mina löparvänner att det brukar vara ett tufft startfält. Personligen hade jag inga höga förväntningar eftersom jag har haft en väldigt dålig vinter träningsmässigt, bland annat på grund av corona, influensa, förkylningar, osv. Kände ändå att det var dags att börja tävla och få känna på tävlingsnerverna igen.

Uppvärmningen kändes ändå helt okej så jag gick in med en positiv inställning. På startlinjen fanns namn som Jonas Glans, Mustafa Mohammed och Johan Larsson. Jag visste redan från början att jag inte kunde gå med i deras fart. När startskottet gick drog trion iväg direkt. Jag tog rygg på en löpare i andra klungan första 700 meterna, men märkte snabbt att jag kunde öka lite och gick därför förbi. Första kilometern klockade jag på 3.03, vilket var betydligt hårdare än vad jag hade tänkt inleda loppet. Kilometer två var mestadels uppför, tufft men jag kände mig stark, 3.18 fick jag på den. Tredje kilometern (3.07) löptes in mot centrum, till stor del på kullersten. Det var ett bra tryck i publiken som hejade, speciellt mot slutet av tredje kilometern där de hade ett spurtpris till den snabbaste. Fjärde kilometern gick något tyngre, ännu långt till mål, vilket syntes och farten var något lägre (3.15). Ledartrion var så långt fram så det var omöjligt att bedöma avståndet till dem. Jag visste att jag hade några löpare ganska närma bakom mig, så jag fick fokusera på att hålla ihop till slutet och inte släppa min placering. Näst sista kilometern fick jag ett litet lyft igen, såg ledartrion löpa på andra sidan diket vilket gav mig lite motivation. Klockade 3.09 på denna kilometer och kände att det gick lite bättre igen. Sista kilometern var magisk, publiken vid kullerstensgatorna hejade och jag fick massor med energi av det, klockade 3.08 sista kilometern. Kom i mål som fyra med tiden 19.07, efter Jonas Glans 17.11, Mustafa Mohammed 17.44 och Johan Larsson 17.49. Loppet gick för egen del långt över förväntan och jag var väldigt nöjd med min fjärde placering i detta startfält!

Ett väldigt proffsigt och välarrangerat lopp, trots något strul med resultaten som jag förstod berodde på att nummerlapparna tog slut och det blev dubbla nummer på en del. Banan var väldigt varierande och publikvänlig. Underlaget på banan bestod av både asfalt, grus och kullersten. På banan fanns en lite längre backe men utöver det var banan väldigt platt och framförallt vindskyddad. Arrangörerna gjorde även ett fint jobb och såg till att trafiken inte störde under loppet. Publiken var strålande och de hejade på längs med hela loppet, man fick nästan lite gåshud när man sprang. Personligen anser jag att tävlingar här i Skåne är väl arrangerade och håller hög nivå, oberoende om det är mindre tävlingar eller större tävlingar.

Snabbaste tjej var Björnstorps Freja Bjerström som bara är 16 år, i helgen sprang hon 3000 meter på Världsungdosmsspelen på fina 9.42. Nu 21.12, bara 15 sekunder från Hanna Lindholms banrekord i Ystad. Musse hade banrekordet för män tidigare, sprang sitt snabbaste Wallanderlopp i går men fick lämna över rekordet till Jonas.

Kevin framför de tre som besegrade honom, alla är pappor som presterar grymma resultat.
En fantastisk pall på ett litet lokalt lopp i Sverige. Foto Henrik Lindberg.

Daniel Karlsson var på plats i Ystad och skickade några fartfyllda bilder.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här