Kan man träna bort överpronation?

0
1860

Professionella tränaren och kostrådgivaren Madeleine Rybeck svarar på läsarnas frågor kring löpning, styrketräning och kost.
traningsexperten

Veckans fråga

Hej!
Jag undrar om man kan träna bort överpronation och om ja hur? Har nämligen en fot som pronerar mer och ställer till det vid skoval och ger smärta i skinkorna.

Svar

Hej!
Till att börja med vill jag säga att det inte är önskvärt att träna bort all pronation. Att foten pronerar dvs sviktar inåt i fotvalvet i isättningen är ett sätt för kroppen att själv sköta stötdämpningen och utan pronation får vi ett mycket stummare och hårdare steg. Vissa pronerar dock för mycket vilket ger slitningar i knän och ibland även högre upp i höfterna och sätet som i ditt fall tex och då kan det behöva justeras. Det går inte alltid att träna bort helt men oftast går det att göra väldigt mycket åt det.

Styrketräning i form av tåhävningar, tåcurls och gummibandsövningar där du böjer foten inåt och neråt stärker musklerna i fotvalvet vilket gör att de bättre kan hålla foten på plats.

Löpskolning och en medveten löpteknik där landningen sker mer under kroppen istället för framför kommer också att hjälpa, pronation skapas inte alls på samma sätt om du har en mjukare isättning mer under foten. Styrka i mage och rygg samt säte är viktigt för att orka hålla korrekt löpteknik med an bra landning.

Jag rekommenderar dig att undvika skoinlägg om det inte är så att du har kraftiga problem av din pronation, i så fall kan det vara en akut lösning men på sikt måste ändå foten tränas upp.

Ställ din fråga till Madeleine

Har du någon fråga som rör kost och träning. Ställ den till vår expert Madeleine Rybeck.

    LÄMNA ETT SVAR

    Vänligen ange din kommentar!
    Vänligen ange ditt namn här