Kanonlopp av de svenska topplöparna i Valencia

  0
  690

  De svenska topplöparna fortsätter att leverera i Valencia. På söndagen avgjordes Valencia 10 K med starka insatser av Ullevilöparna Meraf Bahta, Suldan Hassan och Vidar Johansson.

  Meraf Bahta satte på söndagen nytt svenskt rekord på tio kilometer landsvägslöpning i Valencia. Arkivbild: Deca Text&Bild

  Meraf som satte nytt svenskt rekord på fem kilometer landsvägslöpning för tio dagar sedan, visade på söndagen i vilken fin form hon är i just nu. Nu var det dubbla distansen som gällde.

  Meraf passerade fem kilometer på 15.23. Bara 19 sekunder från sitt nysatta svenska rekord på distansen från nyårsaftonen. De sista fem kilometer blev tuffare och i mål landade Meraf på 31.22. Nytt svenskt rekord med fyra sekunders marginal.

  31.22 räckte till en femteplats i loppet som vanns av Norah Jeruto Tanui, Kenya, med 30.35.

  Hanna Lindholm, Huddinge AIS, slutade på 16:e plats med 33.35 (16.35 halvvägs).

  Suldan Hassan var bara tio sekunder från det svenska rekordet på tio kilometers landsvägslöpning när han noterades för 28.19. Arkivbild: Deca Text&Bild

  I herrloppet gick det också snabbt. Vinnaren Daniel Simiu Ebenyo, Kenya, segrade med 26.58, efter att ha öppnat första fem kilometerna på 13.30. Andra halvan gick alltså två sekunder snabbare än den första.

  Enligt friidrott.se noterades Suldan Hassan för 28.19, vilket bara är tio sekunder ifrån Jonas Glans svenska rekord på distansen. I den officiella resultatlistan finns Suldan ännu inte med. 28.19 skulle ha gett en 14:e plats i loppet. 28.19 är personligt rekord för Suldan med cirka en minut.

  I somras vann Vidar Johansson ED Söderköpings Stadslopp 5 K med tiden 14.34. På söndagen slog Vidar till med ett kanonlopp i Valencia på dubbla distansen. Arkivbild: Magnus Andersson

  Vidar Johansson gjorde även han sitt livs lopp på tio kilometer landsvägslöpning när han sprang i mål på 27:e plats med 28.40 (halvvägs 14.23). Nytt pesonligt rekord med cirka två minuter, på en distans som Vidar inte springer speciellt ofta. Vidars fokus ligger som bekant på 3 000 meter hinder. Hällelöparna Ahmed Sharmark och Samuel Pihlström klarade också 30-minutersvallen när de slutade 67:a respektive på 80:e plats med tiderna 29.43 och 29.52.

  Spring fick en kort pratstund med Suldan som är på väg från Spanien till värmeläger i Afrika.

  Hur gick detta till?

  Jag är väldigt nöjd, i november var jag i riktigt bra form, men då fanns det inga lopp att springa. Sedan har vädret i Göteborg gjort att det blivit mycket löpband och asfalt, vilket i sin tur gjort att jag har fått lite ont i foten. Så den sista månaden har jag inte alls tränat som jag önskar och hade inga bra kvalitetspass med mig för att lyckas nu. Så loppet ger en känsla av att det finns mycket mer att hämta.

  Hur var förutsättningarna?

  Väldigt bra bana, vilket Valencia ju är känt för, men det var ganska blåsigt och jag sprang i princip själv hela loppet. Vilket också ger en bra känsla för det som väntar i år.

  Som ivrig Valenciabesökare så har jag staden inlagd på min väderapp, bara 10 grader på förmiddagen och 6 meter per sekund så det kan absolut bli bättre.

  Som parantes – under veckan som gått har jag arbetat med årsstatistiken som kommer i nästa utgåva. Snabbast på 10 km landsväg 2021 var Samuel Tsegay, 28.46, han var den enda som gjorde sub 29 minuter. Redan den 9 januari 2022 har vi alltså två löpare som springer snabbare 2022. Missa inte Springs kanske mest uppskattade jobb under året, 50 000 tecken – tider på 800 meter upp till maraton från senior till 80 års klasserna. Inspirerande läsning!!! Du tecknar prenumeration här: https://spring.prenservice.se

  Resultat, Valencia 10 K:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här