Köpenhamn Marathon

2
205

På söndag ska 12 000 löpare springa 42 195 meter i Köpenhamn. Efter maran 2022 skrev Mikael Tisjö en artikel i magasin Spring, ett utdrag:

Ett av de absolut största argumenten för loppet förutom att det är välarrangerat samt har en snabb bana är publiken. Alltså vilket drag och vilket engagemang! På många ställen stod det många led och hejade. Stockholm Marathon i höstas var också väldigt bra men det är en bit upp till Köpenhamn. Ett område som är helt bananas är vid Nørrebro efter 27,5 kilometer och passering över Dronning Louises bro. Ljudet och hejaropen är öronbedövande och när klubbens NBRO:s egna medlemmar passerar är det konfetti och bengaler som tänds, helt galet.

Detta kan vara en av anledningarna till att Köpenhamn 2022 var världens näst största maraton sett till antal svenska deltagare, 1151 svenskar var på plats. I nästa utgåva av magasinet fördjupar vi oss i maratonutvecklingen de senaste 40 åren, tiderna framför allt men också vart man springer. I fjol var Stockholm störst som alltid, dock bara 9500 fullföljande, alla var inte svenskar men många. Köpenhamn var klar tvåa med 1151 och sedan var det Helsingborg med 702 (totalt) förre New York med 501 svenskar. Är ni nyfikna, bli prenumerant eller testa en utgåva: https://springlfa.se/shop/

I fjol blev Samuel Russom fyra i Köpenhamn med 2.09.36. I år hittar vi ingen riktigt kanon från Sverige på plats, men det kommer gå undan. Åtta av grabbarna har PB under 2.10, snabbast är Reuben Kiprop med 2.03.55. Victor Chumo från Kenya gör maratondebut om jag tolkar det rätt, men har 59.59 som PB på halvan. Kanske kan de rubba banrekordet från i fjol på 2.08.23. Bland damerna är det 10 stycken som gjort sub 2.30, snabbast av dem är Adawork Aberta med 2.23.00. Även här finns det en del snabba tjejer som gjort grymma halvmaror men inte har tider på maran. Banrekordet sedan i fjol är 2.24.10.

Det är få svenskar som har hamnat i elitgrupperna, jag hittar Erik Landström från Lund och Jessie Ross Skärvad från Täby –tror det är två magasin Springläsare :)

Just nu är det 11 800 anmälda löpare och antalet svenskar ökar igen, just nu är det 1217 som förbereder sig för helgens lopp. Detta gör att vi är näst största nationen efter danskarna själv.

Är du sugen så går det fortsatt att anmäla sig: https://copenhagenmarathon.dk/events/copenhagen-marathon/

Köpenhamn 2022, bild Copenhagen marathon

2 KOMMENTARER

  1. Hörde ett ryckte att en Malmö gerillalöpare skulle ta varvet och sen Köpenhamn . Är det ens möjligt?
    Nån som vet mer namnet tex?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här