Kungsleden på mindre än 5 dagar!

0
183

I morgon startar Emilie Forsberg en löpning med ambitionen att utmana FKT-rekordet (Fastest Known Time) på Kungsleden. På mindre än 5 dagar ska hon springa från Abisko till Hemavan, en sträcka på 440 km.

Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är en av världens mest kända och bästa vandringsleder. Leden är 440 km lång och skapades av Svenska Turistföreningen i början av 1900-talet. Den sträcker sig genom ett varierat landskap i Lapplands fjällvärld och man upplever både alpin terräng och låglänt fjällbjörkskog. Kungsleden går genom fyra nationalparker; Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise. Högsta punkten längs leden är Tjäktia passet på 1150 meter över havet och det lägsta är Kvikkjokk på 330 meter över havet. Det är en populär led och oftast använder man cirka två veckor till att klara av den, nu ska alltså Emelie göra den på mindre än fem.

”För mig handlar FKT inte främst om rekordet, utan det är i första hand den personliga utmaningen i en miljö som jag älskar, som motiverar mig. Då brukar min kapacitet vara som starkast. Jag hoppas även att jag kan inspirera andra tjejer till löpning och att testa sina egna gränser. Kungsleden betyder mycket för mig. När jag var 19 år jobbade jag vid vandringsleden och det är där min kärlek till bergen började. Då visste jag inte att jag skulle bli en professionell bergslöpare, så jag tror att denna resa kommer att bli en känslosam och stark upplevelse för mig”, säger Emelie.

Emelie Forsberg är världsmästare i skyrunning och silvermedaljör i skidalpina VM. Ständigt testar hon nya gränser. Nyligen tog hon två rekord (FKT) på en vecka, Mont Blanc (4810 m) och Monte Rosa i Italienska alperna (4554 m)

Emelie kommer ge oss dagliga uppdateringar via de sociala medierna och har lovat oss en rapport till springlfa.se också.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här