Lidingöloppet, en walk in the park…

BG  

Dagen efter jag var tillbaka på Lidingö för att springa 30km för första gången på 4 år så känns det konstigt. Jag har ont i mina baksidor, har aldrig någonsin haft så ont i hälsenan som jag har nu men kroppen i övrigt är otroligt fräsch? Inte en enda muskel påminner mig om att jag sprungit 30km terräng i går? Jag brukar verkligen ha ont efter ett långlopp, men inget… Klart man undrar, varför?

Sista månaden har jag vågat köra lite kvalitet och då använt mina lätta skor igen, baksidorna blir långsamt bättre men nu en hälsena som bråkar. Har aldrig haft problem med hälsenorna och har nonchalerat det lite om jag ska vara ärlig. Under loppet i går var det hälsenan som begränsade mig mest, det högg i baksida lår ganska ofta men jag gick aldrig över min trygghetszon utan hade kontroll på det. Men hälsenan, ajaj…. Ska läsa vad Erik skrev i #1 om just hälsenan – dags för tåhävningar.

Gårdagens lopp blev en positiv upplevelse, med ett fåtal distanspass där det längsta varit 25km, så var det inga höga förväntningar. Dessutom hade fredagen inneburit stress i kubik och sent på kvällen fattade jag beslutet att strunta i kvällsmat – planerad pasta blev en liten chipspåse och choklad, smart? Det fanns bara en möjlighet att lyckas genomföra detta, ta det lugnt och hushåll med resurserna. Inse att du inte är så stark och stressa inte iväg. Senast jag sprang 30km var 2012 och hade jag 2.03.26, en grym upplevelse då jag gick ut lugnt och plockade sedan löpare hela tiden. Efter årets skadeperiod så var ambitionen sub 2:10, absolut 2:15 men om det gick bra 2.07:30.

Det var en läskig känsla vid startlinjen, 30km terräng – hur ska kroppen reagera? Otroligt dåligt självförtroende och dessutom ont? Nåväl – får se hur långt det håller, planen var 4:06 tempo första milen, måste ju trots allt spänna bågen något. Första km som är lång gick på 4.32, sedan hade jag 4.06 tre km i rad, hade hittat tempot. Flöt på, tog det lugnt ansträngde mig verkligen för att hålla igen. Passerade 10km på 41.15 med en känsla av att jag värmde upp, skönt. Sprang och var orolig för partiet som börjar vid ca 13 km, det visade sig att det började först vid 15km, blev positiv energi – plötsligt var man halvvägs. Vid 20km hade jag 1.23.00, dvs 41.45, fortsatt fräsch även om backen där suger energi så passerade jag nu löpare ganska konsekvent och kände mig stark. Kalkylen var bra, sub 2:06 fanns nu som målbild. Fram till 25km så var det aldrig jobbigt, det gick inte fort då det högg i låret och hälsenan smärtade, men konditionsmässigt och muskulärt var det en overkligt behaglig känsla. Vid 27-28km var det första gången jag fick trötthetssymptom, ännu värre var det med hälsenan som protesterade kraftigt. Korsade mållinjen på 2.05.59, dvs 42.59 sista 10km. Officiellt blev det 2.06.02, vet inte var jag har missat – förmodligen i starten. Strategin höll och jag levererade över förväntan. Och idag, ingen känsla av att jag sprungit loppet, mer än smärtan i hälsenan?

Känns lite frustrerande, åldersrekordet för 53 åringar är ganska dåligt, 2.04.52 – 33 år gammalt. Det blir bättre tider sedan för 54 åringar och fram till 56 åringar. Trots lite träning så hade jag utan smärta klarat rekordet. Det var målet när jag anmälde mig i våras, kändes inte möjligt i går och idag stör det mig? Dumt att spekulera – jag ska vara nöjd!

Se rekorden här, kolla in resultatet för 64 åringar:

http://www.lidingoloppet.se/globalassets/statistik/2015/aldersrekord2015.pdf

Att leverera på Lidingöloppet borde efter gårdagen var lika med att göra en David Nilsson, vilken lopp. Allt snack har handlat om Musse, Musse gör ett bra lopp men blir besegrad med över en minut. Vi får för första gången på väldigt många år två svenska löpare under 1:40, riktigt kul. Det är verkligen bra drag i svensk löpning just nu, många som presterar bra. Härligt att följa maran i Berlin idag också.

Två svensk tjejer under 2 timmar är också ovanligt, en debutant på fina 1:56 och en 44 årig fd medeldistanslöpare, häftigt. Sedan måste jag lyfta fram Anders Dahl, då han ska springa VVM inom kort valde han i år att springa 15km på Lidingö, som han gjorde det. 52.38 på 15km terräng för 52 åriga Anders, respekt!

IS Göta var 79 anmälda löpare i år, varit som mest runt 30 tidigare. Jag tog en liten lagbild på en del av löparna – fler som har lagbilder? Lägg ut dem i träden på FB… Solvikingarna var tydligen ca 150 pers på plats…

En del av Götalöparna på Lidingöloppet i helgen

En del av Götalöparna på Lidingöloppet i helgen

 

 Dela på Facebook