Linn och Senay snabbast i Strömstadmilen

  0
  153

  Linn Söderholm var revanschsugen och hade lärt sig läxan sedan förra året. Nu vann hon för första gången Strömstadmilen. Formtoppade norrmannen Senay Fissehatsion gjorde samma sak i herrloppet.

  Linn Söderholm i mål som nummer ett i Strömstadmilen 2024. Foto: Mikael Grip

  Hon hade en bättre taktik den här gången och mer respekt för den stundtals utmanande bansträckningen, med en hel del uppförslöpning.  

  – Ja, verkligen. Förra årets öppnade jag alldeles för hårt med tanke på den tuffa banan och då var det dessutom rejält varmt, berättade Linn Söderholm, efter den mer progressiva satsningen i årets Strömstadmil.

  Efter ett första varv på 18.07, Linn hade med sig norskan Sigrun Gjölberg i täten, så ökade den 28-åriga landslagslöparen och kunde vinna Strömstadmilen med tiden 35.27. 

  – Det är cirka 30 sekunder snabbare än förra året, konstaterade Linn med nöjd min. 

  Norskan Sigrun Gjölberg (354) tillsammans med Linn Söderholm (237) Foto: Mikael Grip

  Linn Söderholm har haft en fin säsong där hon bland annat satt personligt rekord i sin paradgren 3 000 meter hinder med 9.34, 62 vid EM i Rom. På SM satte hon nyligen personligt rekord på 5 000 meter med 15.38,14.

  – Nu blir det mycket grundträning under juli och försöka få till en formtopp kring Finnkampen, sa Linn.

  Trean Katerina Hatzigianns. Foto: Mikael Grip

  Tvåa slutade Sigrun Gjölberg, Rygge IL, med 35.43 och trea blev Katerina Hatzigianns, Oslo, med 36.52.

  Strömstadmilen bjöd på strilande duggregn och 13-gradig värme. Ett ganska skönt löparväder med andra ord.

  Etta, tvåan och trean i loppet var i det här läget mer samlad än vid målgången. På bilden har löparna avverkat cirka 2,5 kilometer. Foto: Mikael Grip

  I herrloppet mötte vi en rätt stukad Vidar Johansson, Ullevi FK, som är tillsammans med Linn Söderholm.

  – Ja, det har inte varit en rolig vecka. OS var ett stort mål och så blir det ingenting. Får se om jag kan ladda om mentalt för det här, sa Vidar och skakade på huvudet innan start. 

  Trots att Sverige har fyra löpare på 3 000 meter hinder som skulle kunna vara med i OS, så har Sveriges olympiska kommitté valt att tacka nej till bland annat Vidar Johanssons OS-start. Detta trots inbjudan från Internationella Friidrottsförbundet. Detta innebär att sämre löpare på rankingen än till exempel Vidar Johansson nu får frågan istället. I till exempel Finland får alla aktiva som bjuds in av Internationella Friidrottsförbundet åka. 

  Vidar Johansson i mål som tvåa i Strömstadmilen. Foto: Mikael Grip

  Vidar hade också svårt att hitta den rätta tändningen. Han var med den slutliga segraren, Senay Fissehtasion, från Norge, halvvägs där båda passerade på 15.24. 

  – Det var kul att bryta av med det här loppet, men motivationen var inte den bästa idag. Men när Linn ville springa och vi har sommarstuga i närheten, då tänkte jag att jag kunde hänga på. Det blev som ett tröskelpass, berättade Vidar som kom i mål som tvåa med tiden 30.30.

  Senay Fissehatsion vann en säker seger i Strömstadmilen. Foto: Mikael Grip

  Senay Fissehatsion gjorde ett starkt andra varv och vann loppet med 29.41.

  – Formen är bra. Nu siktar jag på banrekord på Kraftloppet i Trollhättan, sa Senay som bland annat gjort 28.15 på tio kilometer landsvägslöpning i Valencia i vintras.

  Ett annat stort mål är att springa under 60 minuter på halvmaraton. Personliga rekordet ligger just nu på 60.55 från Köpenhamn halvmaraton förra året.

  – Det är mitt mål i Köpenhamn i september, sa Senay som vunnit Strömstadmilen förut.

  Micke Ekvall på upploppet. Foto: Mikael Grip

  En väldigt van deltagare i Strömstadmilen är förstås Micke Ekvall, från arrangörsklubben Strömstad LK. Sedan några år tillbaka ligger fokuset på ultralöpning, där han ska representera Sverige vid VM 100 km i december.

  – Alla andra lopp och all träning jag gör är för att vara i så bra slag som möjligt på VM. Idag ville jag inte ha samma upplevelse som jag hade i Karlstad Stadslopp. Då gick jag ut för hårt och var rökt efter fyra kilometer. Nu var taktiken ett lugnt första varv och öka på det andra varvet, berättade Micke.

  Så blev det också. Micke passerade första fem kilometerna på 16.04 och landade på 31.33 i mål, vilket räckte till en fjärdeplats.

  – Det får jag vara nöjd med. Jag tränar aldrig snabbare än 3.15 min/km nu när det är ultra som gäller. Ultravasan 90 km blir mitt genrep mot VM, sa Micke.

  Trea slutade Awet Yohannes, Örgryte IS, med 31.14.

  Starten har precis gått i Strömstadmilen 10 k. Foto: Mikael Grip

  Som vanligt erbjöd Strömstadmilen många barnklasser och även ett femkilometerslopp. 

  Resultat, Strömstadmilen 2024: 

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här