Värme, engagemang och stolthet i Skärholmsloppet

0
126

Den 20 maj är det dags för Skärholmsloppet i Stockholm. Vi har checkat läget med Linn Jansson från Löparakademin som arrangerar loppet.

Snart är det dags för Skärholmsloppets fem kilometer. Arkivbild: Mikael Grip

Hur ser läget ut inför loppet den 20 maj?

– Just nu är det en härlig blandning av förväntan och mycket att göra. Vi har precis besökt alla låg- och mellanstadieskolor i hela Skärholmen och Vårberg där vi bjudit in lärare och elever att delta.  Dessutom har David Nilsson och Charlotte Karlsson spikat in loppet i sin tävlingskalender så hypen är på riktigt!

Vilken distans är det som erbjuds och varför?

– Skärholmsloppet erbjuder en distans för alla! Vi lever för devisen att alla ska med. 5 km loppet är för såväl eliten som Charlotte och David men även för den som är nybörjare då vi dumpar allt som heter tidsbegränsning. För våra yngre deltagare har vi Miniloppet 500 m och Lilla Skärholmsloppet 2 km för alla från förskoleklass till årskurs 6. Vi har även en Fun Run klass som mäter 2 km som är öppen för alla och där vi i år gjort extra ansträngningar att bjuda in grupper med kognitiv funktionsnedsättning med hjälp av aktörer som Stockholmsidrotten och organisationen Bara Vanlig.

Vad utmärker Skärholmsloppet?

– Värmen, engagemanget och stoltheten över evenemanget. Den kärlek man möter på torget, i skolorna varje gång vi är där, det är magiskt. Det vet ju ni på Spring oxå, ni har ju hängt med oss där i flera år nu! En grej till, det är inte bara snack det där att det verkligen är för alla. Svårt att definiera det på något annat sätt.  Alla springer, alla är ute och hejar och dessutom har vi konsert på torget med ingen mindre än Erik Lundin. Skärholmsloppet har allt och lite till.

Det är mycket löparglädje när skolbarnen i Skärholmen och Vårberg kutar Skärholmsloppet. Arkivbild: Mikael Grip

Kan du berätta lite om Löparakademin och det jobb ni gör i förorter som Skärholmen och Kista?

– Löparakademin är en ideell organisation som jobbar för att ge människor och områden en möjlighet att skapa bättre förutsättningar för en jämlik hälsa och personlig utveckling med löpning som verktyg. Vi har ungdomsverksamhet genom vårt 10v program i flera städer runtom i Sverige. Genom våra löpartävlingar Kistaloppet och Skärholmsloppet vill vi skapa en stolthet över evenemanget  och vi tar chansen att erbjuda en nyanserad bild av de platser media ofta väljer att beskriva på ett negativt förutsägbart sätt.

Ni brukar alltid ha en vass artist på torget. Vem eller vilka blir det i år?

– I år har vi äran att bjuda på Erik Lundin. Svårt att greppa att en av Sveriges hetaste artister klämmer in ett gig hos oss mellan repetitioner med Håkan Hellström och en egen Sverigeturné. Svårt att få ett ödmjukt tack att räcka till, som alltid när artisterna sluter upp kring våra lopp!

Hur ser anmälningsläget ut jämfört med samma tid förra året?

– Förutom att vi kämpar med att lägga in uppgifter för alla skolbarn som anmält sig just nu så är läget ’’lite över det vanliga’’. Så kul att våra lopp växer, framförallt märker vi att vi når ut till de som bor i området och det börjar bli stark tradition att springa loppet. Det är sånt vi brinner för!

Hur många deltagare hade ni förra året och siktar ni på att slå det i år?

– Förra året hade vi drygt 2 600 anmälda och vi hoppas på att slå det i i år.

Några mer elitnamn på gång?

– Vi har dialog med bland annat Ulrika Flodin och Fredrik Uhrbom och vet sedan tidigare att det dessutom brukar tillkomma många heta namn på slutet. Allt talar för riktigt starka elitfält.

Hur nära inpå start kan man anmäla sig?

– Fram till 14 maj kan man anmäla hela familjen på hemsidan sen får man vänta till loppdagen med efteranmälan.

Lycka till den 20 maj!

– Supertack.

Till Skärholmsloppets hemsida:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här