Löparens guldgruva

0
578

Janne Holmén, överraskade alla när han 2002 på sin andra maratonstart sprang hem ett guld på Europamästerskapen. Janne har kontinuerligt skrivit om löpning i bland annat det finska löparmagasinet Juoksija, dessa texter och mycket mer är nu summerat i tre böcker: Löparens guldgruva.

I senaste Spring presenteras Janne Holmén och hans böcker. När Janne beskriver böckerna säger han så här: (förkortad version)

– Eftersom textmassan blev nästan 800 sidor i bokformat har jag valt att dela in boken i tre delar. Den första, Mitt livs lopp, är självbiografisk och innehåller texter som handlar om min karriär.

Den andra delen, Reflektioner om löpning, handlar om idrottens framtid, arv och miljö, idrott och vetenskap samt mindre väl fungerande nationella och internationella idrottsförbund. De idrottshistoriska delarna tar upp till exempel forntida kinesisk idrott och ”The Walking Purchase” i Pennsylvania på 1700-talet, där William Penns söner använde en löptävling för att lägga under sig ursprungsbefolkningens landområden.  I den tredje delen samlar jag texter med praktiska råd till löpare. Det handlar om råd om träning, hälsa, skador, idrottspsykologi och karriärplanering.

Ambitionen med del tre är helt enkelt att göra läsarna till bättre löpare. Där finns råd till alla grupper av löpare: motionärer på olika nivåer, juniorer och världselit.

Jag har valt att självpublicera böckerna på Amazon som e-bok och print-on-demand. En fördel med print-on-demand är att det kommer att vara möjligt att köpa nya böcker för all framtid. Jag förväntar mig inte att böckerna ska bli några kioskvältare, men att det i varje ny generation av löpare ska finnas några som är intresserade av vad som står i dem. Som seriens titel antyder så är det tänkt att böckerna ska fungera som en guldgruva för läsare, där de ska kunna hitta de guldkorn som just de letar efter.

Spring har skummat i böckerna, och i del två som innehåller över 60 olika artiklar är det svårt att inte vilja läsa allt. Vad sägs om rubriker som dessa?

  • Hur dagens träningsmetoder utvecklats?
  • Maratonbakterien
  • Svensk medeldistanslöpning
  • Vad kan vi lära oss av Sondre Moens 2.05.48?
  • Julien Wanders
  • Profetian om Pokémon Go
  • Kommer löparvågen fortsätta?
  • För mycket av det goda
  • Långdistanslöpningens nya verklighet

Faktaruta:

Titel: Löparens guldgruva

Del 1: Mitt livs lopp

Del 2: Reflektioner om löpning

Del 3: Praktiska råd till löpare

Sidantal: Del 1: 150 sidor, Del 2: 293 sidor, Del 3: 250 sidor

Var kan man köpa dem?

amazon.de eller så mejlar du din beställning och kvitto på din betalning till bg.nilensjo@springlfa.se. Den 25 maj är sista dagen, sedan samlar vi ihop böcker och skickar ut böckerna. Priset för alla tre böckerna är 369:- inkl porto på 99:-. Du swishar beloppet till: 1235276712

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här