Löpning vs covid-19

12
2151

Spring är inte politisk, vi tar inte ställning i samhällsfrågor på det sättet. Och när det gäller covid-19 vågar i princip ingen ta ställning och tycka något som går emot de riktlinjer som vi översköljs med. Har man en avvikande synpunkt blir man snabbt nertryckt i skorna och ett hett offer för alla ”förståsigpåare”. Trist tycker jag, jag älskar när folk ifrågasätter, när folk tänker själva och när folk vågar reflektera och tänka utanför boxen. Det ska naturligtvis inte äventyra samhället, men det får gärna belysa saker ur nya perspektiv.

Jag har varit isolerad i tolv dagar i covid-19. I början med feber, frossa och muskelvärk, men det som stört mig mest är en otrolig huvudvärk. Nu är det mesta borta, utom huvudvärken. Man kan leva med huvudvärk, fast det inte är kul… men att vara isolerad, fan det tär på en. Jag tänker då på hur många människor som verkligen är ensamma och som på grund av restriktionerna tvingas vara ensamma, vecka efter vecka. Jag lider med dem. Och undrar, är detta rätt medicin för samhället? Varför ifrågasätter ingen? Är vi uppgivna, rädda eller bara bekväma?

Jag har läst att många läkare och vetenskapsmän ifrågasätter, men ingen lyssnar. Stämmer det att de flesta nu dör  på grund av covid-19, men nästan ingen av alla övriga sjukdomar som man brukar dö av? Det har alltså inte dött någon alls av någon annan influensa sedan vecka 16 i år? Kan detta vara sant? Dessutom dör det inte många fler än ett vanligt år, är inte det märkligt?

Det som händer nu är att människor slutar umgås, isolerar sig, slutar träna, förlorar sina jobb, ja – samhället slutar fungera. Ekonomin rasar i landet, hälsan rasar i landet. På kort tid dessutom. Hur ska vi kunna vända detta? Genom att må sämre, genom att sluta träna?

En undersökning i Japan där man under två månader undersökte 570 000 tävlande motionslöpare och 100 000 funktionärer visade ett fall av corona. ETT! Jag blir stum… Vi stoppar människor från att umgås och från att motionera utomhus, folk far illa, samhället och ekonomin rasar. Men ingen ifrågasätter? Arbetslösheten och den mentala och fysiska ohälsan kommer att kosta mycket pengar framåt. Hur ska vi betala detta?

Jag hatar verkligen covid-19 och vad det gör med samhället. Jag är varken vetenskapsman eller forskare, bara en redaktör som tror på att motion och social samvaro är de bästa medicinerna mot det mesta. Och att en stark samhällsekonomi borde prioriteras. Finns det fakta som säger att de beslut som nu fattas är de rätta så är jag den första att jubla, då gör vi rätt. Men, finns det inga bevis, inga fakta och ingen vågar ifrågasätta, då blir jag mörkrädd. De beslut och restriktioner som införs får katastrofala konsekvenser för människor och för ekonomin. Det är helt okej om det är underbyggt, men om inte? Ifrågasätt, snälla! Lyft blicken, tänk större, ta fram fakta och scenarier, övertyga mig och många andra som undrar. En sak har jag fakta om: det dör dubbelt så många av rökning som av covid-19, men det har aldrig lett till att man stängt ner landet?

Och en sak vet jag utan att vara vetenskapsman; motion och social samvaro gör många människor friskare, starkare och lyckligare. Är det rätt att stänga ner samhället, eller ska vi lyfta blicken och fundera på vad som är bäst ur några månader eller ett årsperspektiv. Kan vi rekommendera människor att träna och att faktiskt umgås utomhus? Att hitta lösningar som ger energi och kanske ett friskare och starkare samhälle?

Vad tror ni?

Löparglädje personifierad efter 21 km på Berlins gator. Arkivbild

12 KOMMENTARER

 1. Själv just i rehab efter konstaterad covid. Är dock övertygad att om jag inte haft mina dagliga löprundor o hyfsad grundkondition hade jag inte klarat mig lika bra.
  Oerhört tacksam den lindriga varianten dessutom gjorde att jag kunde fortsätta dessa dagar med min runstreak om än i lufsartempo. Springer i stort sett alltid utomhus och när tillfälle ges i social löpargrupp.

 2. Du har helt rätt BG och Anders Tegnell verkar egentligen hålla med dig. Vid idrott utomhus där man kan hålla distans är smittorisken väldigt liten, säger han.
  Men sen kommer RF och där är man så orolig för att skapa splittring så där behandlar man alla idrotter lika. Innan jag började med löpning så prövade jag brottning och judo. Att man inte på ett smittsäkert sätt kan bedriva de sporterna är uppenbart.
  Tio dagar efter att 2000 motorcyklister åkte endurons motsvarighet till ultramarathon så hade en person uppvisat symptom på covid. EN! Hen har dessutom troligen fått smittan någon helt annanstans.
  I Rinkeby Run håller vi två meters distans mellan varandra på våra träningar, och vi tränar bara utomhus. De som är 15 år eller äldre är lika välkomna. Alternativet här i Rinkeby är ju rätt sällan att sitta hemma och göra läxan, eftersom många bor väldigt trångt. Istället blir det fler tonåringar på Rinkeby torg. Vad det leder till, det vet vi. Då skickar vi de här fina ungdomarna ur askan in i elden.

  • Grymt Mårten, tänk om vi kunde få löparföreningar att starta löpgrupper för alla ensamma människor, kom och träna utomhus med oss. Att hjälpa istället för att stjälpa..

 3. Många i dessa tider lider av depression och ångest över vad de upplever som en oviss framtid och rädsla för framtiden. Det är bevisat i flertalet forskningsrapporter att fysisk aktivitet är ett mycket effektivt medel mot lätt till medelsvår depression samt främjar immunförsvaret. Istället för att rycka bort möjligheterna till fysisk aktivitet borde man främja den och stötta olika alternativ till fysisk aktivitet och träning. Man borde särskilt betona VIKTEN av träning och hitta lösningar o möjligheter till detta. Vad är enklare än just löpning. Det är billigt, lättillgängligt och effektivt o kan nästan bedrivas var som helst. Träning gör inte kroppen bara fysiskt starkare vilket gör att man klarar påfrestningar av alla slag, inte bara patogener, utan även mentalt och emotionellt starkare. Och, ju starkare du är fysiskt, mentalt och emotionellt ju mer motståndskraftig blir du mot allt som kommer emot dig. Resultatet blir ett friskt, starkt o motståndskraftigt folk…vill man som nationer inte ha det?

 4. Håller helt med dig BG jag ifrågasätter också , det är bara covid nu och inga andra sjukdomar som man pratar om fast dom kan vara mkt värre.
  Och att inte få umgås och träffa andra som många äldre får erfara gör ju att många mår dåligt.
  Heja Löparpartiet !!

 5. Nja det finns mycket i denna bloggpost som jag ställer mig frågande till. Det första är ensamheten, du utmålar den som något negativt och så behöver det givetvis inte vara. Ensamheten kan vara och är väldigt välkommen för de personer som i likhet med mig är introverta. Vi måste få ha vår ensamhet annars mår vi inte bra, så är det bara.

  Det är knappast Coronans fel att vi slutar träna. Jag kör 99,9 % av mina pass själv. Pannbensträning skulle de flesta kalla det för, livskvalité om du frågar mig. Se stycket ovan jag behöver denna ensamtid, och det är jag inte ensam om jag vet fler, som har exakt samma synsätt som jag. Varför tränar man, är det pga ens inre drivkrafter eller är det för att bli bekräftad och sedd. Ja jag vet iaf vad soc medier förmedlar för budskap.

  Psykisk ohälsa, något som har existerats under låååång tid men som jag och många andra fått smyga med. Nu ska det helt plötsligt lyftas upp till ytan och det ska tyckas så synd om oss. Det är hyckleri! Och faktum är att under pandemier tenderar den psykiska ohälsan att minska, det är ett faktum.

  Du skriver såhär BG.
  Finns det fakta som säger att de beslut som nu fattas är de rätta så är jag den första att jubla, då gör vi rätt. Men, finns det inga bevis, inga fakta.

  Givetvis finns det inga fakta eller bevis, hur skulle det kunna finnas, det är en omöjlighet. Det är såhär forskning fungerar, när vi t.ex. applåderar nya upptäckter som genererar Nobelpris eller annat, är det oftast upptäckter som bygger på gamla teoretiska modeller eller upptäckter som bygger på slumpen. Inget konstigt alls i det.

  Till sist då:

  det dör dubbelt så många av rökning som av covid-19, men det har aldrig lett till att man stängt ner landet?

  Den jfr går överhuvudtaget inte att göra, den faller på sin egen orimlighet.

 6. Vi kan inte tycka lika om allt, men vi tycker – det är viktigt… tyckandet baseras på vad vi står för, vad vi känner, vad vi ser utifrån våra referensramar. Tack för att du tycker Micke.

 7. Hej! Bara en kort kommentar. Jag kan hålla med BG, om att det borde lättas upp för löpning och andra utomhussporter. Jag tycker dock att en diskussion om COVID inte kan utesluta situationen i vården. Som jag uppfattar det genomförs åtgärderna för att underlätta för vården så att den inte havererar eller att vården ska slippa i så stor del möjligt göra prioriteringar för vilka som ska få vård eller inte. Ett samhälle utan en fungerande vårdapparat skulle kunna ge katastrofala följder. Sen kan man titta på situationen från en massa andra synvinklar också, men vården är essentiell.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här