Lovisa Lindh lägger grunden i Sydafrika

0
200

2016 stod Lovisa Lindh för ett riktigt genombrott med att springa under två minuter på 800 meter,  ta sig till OS-semifinal och vinna ett EM-brons som de givna höjdpunkterna. Just nu är hon på träningsläger på hög höjd i Dullstroom, Sydafrika.

Lovisa Lindh befinner sig just nu i Dullstroom, Sydafrika, för att lägga grunden till ett framgångsrikt 2017. Foto: Deca Bild&Text

Hur är läget i Sydafrika?

– Sydafrika är väldigt bra. Träningen rullar på som önskat och solen skiner nästan varje dag.

Har du varit i Dullstroom förut?

– Jag har varit i Dullstroom flera gånger förut, jag tror att det är femte gången. Det är ett väldigt bra ställe att ligga på läger på, så det lär bli ännu fler gånger i framtiden.

Dullstroom ligger på ca 2000m höjd, påverkas du av denna höjd?

– Precis, höjden är naturligtvis en av de största anledningarna till att vi åker just hit. Att träna på hög höjd passar inte alla, men för mig har det fungerat väldigt bra! Eftersom vi har varit här många gånger förut har vi lärt oss vilket upplägg som fungerar bra. De första dagarna är alltid ganska lugna pass för att låta kroppen acklimatisera sig.

Hur länge ska du vara i Sydafrika?

– Jag kommer att stanna i Sydafrika till den sjunde februari. Sista veckan åker vi dock ner till ett ställe som heter Potchefstroom vilket ligger på något lägre höjd.

Bra kvalité på intervallerna med Linn Nilsson, Charlotta Fougberg, Lovisa Lindh och Meraf Bahta. Foto: Deca Text&Bild

Behagligt väder att träna i?

– Klimatet här är perfekt. I och med att vi befinner oss på hög höjd blir det sällan för varmt utan det är väldigt lagom temperatur för att kunna träna och springa bra.

Finns det något annat att göra än att sova, äta och träna?

– Sydafrika är ett fantastiskt land och vi hinner absolut med utflykter också. Det finns vattenfall att bada i, safari i Krûgerparken, väldigt god mat att äta osv.

Vilka tränar du främst med?

– Nytt för i år är att vi är ett gigantiskt gäng från Sverige på plats i Dullstroom. Som mest var vi 70 löpare här på samma gång. Det är riktigt kul att så många hittat hit och det har naturligtvis gett extra inspiration och sparring på träningarna.

Beskriv något riktigt svettigt pass?

– Hemma i Göteborg är alla klubbar väldigt bra på att samköra träningarna så vi är ofta många som springer tillsammans. Men att springa intervaller här nere i Sydafrika tillsammans med hela den svenska löpareliten, från många olika delar av landet har varit väldigt häftigt.

Det blir en intensiv inomhussäsong för Lovisa med inomhus-EM i Belgrad som höjdpunkt. Foto: Deca Text&Bild

Kör du mer uthållighet nu under grundträningen, i så fall på vilket sätt?

– Just nu har det varit en hel del grundträning med fokus på uthållighet ja, men ju närmare tävlingssäsongen vi kommer blir de mer inriktat mot snabbare pass.

Har du ändrat, utvecklar något i din träning jämfört med förra året?

– Vi har hittat ett väldigt bra koncept i träningen som fungerar väldigt bra. Det allra viktigaste är att hålla sig frisk och skadefri så att jag får lika bra kontinitet i träningen som inför förra sommaren. Just nu flyter allting på väldigt bra!

Satsar du på en inomhussäsong och inomhus-EM?

– Det blir en kort inomhussäsong för min del, med fyra tävlingar och EM som avslutning.

Lovisa tränar mångsteg i Sydafrika. Foto: Deca Text&Bild

Hur ser upplägget ut för att nå VM?

– VM är det stora målet nästa sommar och jag ska göra allt jag kan för att vara i min allra bästa form då. Det kommer antagligen innebära ett träningsläger i vår och sedan ett läger inför mästerskapet i sommar.

Vad får du för känslor av det svenska rekordet 1.59,20, det måste kännas som att det finns inom räckhåll?

– Det känns absolut inom räckhåll och är förutom VM ett av de stora målen med sommaren.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här