Mästaren vann Strömstadmilen utan att maxa – trotjänare mötte publikens kärlek

  0
  129

  Svenske maratonmästaren Samuel Tsegay behövde inte gasa på för fullt för att vinna Strömstadmilen. ”Jag kanske sprang på 70 procent idag”, sa Samuel. En annan storlöpare som numera satsar på ultralöpning hade sin egen Eriksgata på hemmaplan i ett lopp han sprungit många gånger och alltid varit i toppen.

  Klart bakåt! Samuel Tsegay i ensamt majestät i Strömstadmilen. Foto: Mikael Grip

  – Det blir ett lite annorlunda upplägg när jag vet att jag inte har chans att vinna loppet. Jag har inte den snabbheten längre, även om jag tränar på bra, sa arrangörsklubbens egen Micke Ekvall.

  Samuel Tsegay försvann direkt på den stekheta asfalten och kunde vinna sin tredje raka seger i Strömstadmilen. Nu med tiden 30.35. En minut och fem sekunder långsammare än förra året.

  – Jag gjorde det jag behövde idag. Men det är ett kul lopp som jag gärna springer, berättade Samuel efter att ha joggat ner på gräset på Strömsvallen.

  Starten på Strömstadmilen 2023. Foto: Mikael Grip

  Tvåa slutade Sharmarke Ahmed, Hälle IF, med 31.44.

  Micke Ekvall kunde i princip njuta hela vägen runt bansträckningen av uppskattningen och kärleken från publiken.

  – Ja, det var en skön känsla och många glada tillrop som ger extra energi. De verkar känna igen mig efter alla år, sa Micke med ett leende.

  Micke Ekvall sprang avvaktande från start, men jobbade sig upp i fältet till en tredjeplats. Foto: Mikael Grip

  Skaplig kuriosa är ju att Micke och Samuel Tsegay möttes på halvmaraton-VM i Köpenhamn 2014 när Micke sprang på 62.28, vilket då var svenskt rekord, och slutade på 40:e plats. I samma lopp vann Samuel Tsegay, som då tävlade för sitt hemland Eritrea, VM-silver med tiden 59.21.

  34-årige Micke Ekvall jobbade sig uppåt i fältet och nådde tredjeplatsen och en pallplats med tiden 31.56.

  – Det är jag riktigt nöjd med, andra varvet gick bra och jag tog in en del även på löparen som kom tvåa. Närmast blir det Ultravasans nio mil, topp-tre hoppas jag absolut på.

  Micke Ekvall i mål som trea i Strömstadmilen 2023. Foto: Mikael Grip

  Vad är anledningen att du lagt den ”vanliga” löpningen på is och satsar på ultralöpning?

  – Jag kände väl att jag hade svårt att bli snabbare och hade hållit på länge. Att satsa på ultralöpning var någonting jag tänkt på under många år innan det blev så, sa Micke.

  Elva herrlöpare sprang Strömstadmilen snabbare än 35 minuter.

  De tio snabbaste herrlöparna i Strömstadmilen 2023. Foto: Mikael Grip

  I femkilometersloppet hade Wilhelm Bergentz, Hälle IF, mest bråttom när han på lätta steg vann med tiden 16.18.

  – Jag är nöjd med sättet jag genomförde loppet. För fem år sedan bröt jag vid halva sträckan, så det var lite av en revansch idag, sa Wilhelm som trots att han bara är 20 år har debuterat på maratonsträckan med den äran.

  Wilhelm Bergentz segrade i femkilometersloppet. Foto: Mikael Grip

  2.32.58 i årets Stockholm Marathon imponerar.

  – Det var jäkligt kul. Men först och främst satsar jag på 5 000 och 10 000 meter, sa Wilhelm.

  Deltagarmässigt kunde Strömstad Löparklubb glädjas åt en ökning på 25 procent jämfört med förra året. Sammanlagt 923 deltagare var anmälda till årets Strömstadmil, som täckte in all rörelseglädje från de yngsta till de äldre i gåklassen.

  Resultat, Strömstadmilen 2023: 

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här