Nora sjön runt och VSM i halvmaraton

3
617

I skuggan av SM i halvmaraton i Göteborg och Stockholm halvmaraton genomfördes i helgen VSM i halvmaraton i samband med Nora sjön runt.

Nora sjön runt arrangeras av IFK Nora och är ett lopp med snart 100 år på nacken, första loppet genomfördes 1929. Det har varit olika distanser under åren men sedan 1983 är det en halvmara, en tuff sådan med ganska mycket backar och även grusinslag som underlag. Det manliga banrekordet är på 1.06.34, snabbaste svensk är Håkan Börjesson som 1984 sprang på 1.07.43. På damsidan är rekordet från 2010 då Karin Sennvall sprang på 1.18.05.

Årets tävling hade 282 startande, en bra siffra som troligtvis påverkats av inställt Göteborgsvarv. Snabbast av alla var KFUM Örebros unga stjärna, Wilhelm Bergentz, bara 19 år gammal segrade han med tiden 1.09.54. En riktigt bra tid på den banan av en löpare som vi framför allt känner till som medeldistanslöpare. Wilhelm kan ni läsa om i nya Spring som landar i brevlådorna nästa vecka, sista dagen att beställa är i morgon, en årsprenumeration eller lösnummer. Man blir ju nyfiken på hur han tränar och vad skulle han kunna göra på en platt bana typ den i Göteborg? Kan det vara två minuter som skiljer? En som vet det är förmodligen rutinerade Erik Anfält som blev trea i Nora med 1.12.09, vad säger du? Eriks tid är också väldigt bra, 45 år gammal med ett ganska skadedrabbat år bakom sig. Det lovar gott för Eriks maraton i Berlin om 2 veckor. Erik vann naturligtvis guld i klassen M45. Mest imponerad är jag dock över Bo Persson, 73 år gammal sprang han loppet på 1.31.48. En makalös prestation….

På damsidan var det Erica Lech som var snabbast, en överlägsen seger och förmodligen en av de snabbaste damtiderna någonsin i Nora, 1.19.17. Att Erica är 44 år gör prestationen än mer imponerande. Tvåa var Liduina van Sitteren med tiden 1.23.07, trea en Springadept, Elmina Saksi med 1.25.16. Tiden är 3 minuter från hennes PB, nu hade hon skoskav vilket hämmade henne lite, men kanske är det ändå 2-3 minuter tuffare bana än en platt? Dock, fyran i loppet, Marie Dasler, 53 år gammal satte nytt PB. Marie är också en Springadept och i nya numret är det 16 sidor om henne och hennes prestationer, missa inte det. Marie som satsar mot London och sub 3 timmar på maran har skördat otroliga framgångar de senaste åren. Femma var en annan ikon inom svensk veteranlöpning, Karin Schön, 59 år ung fixar hon 1.29.34. Grymt imponerande!

Ni hittar alla resultat här:

Springs bloggare Mikael Tisjö var också på plats, läs hans rapport här: https://springlfa.se/racerapport-norasjon-runt/

Bilden har jag lånat av Marie Dasler

Banprofilen i Nora

3 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här