Ny bloggare tar sats mot UTMB…

0
25

Det är alltid kul att presentera en ny bloggare till vår sajt, springlfa.se. Bloggaren som drar i gång denna vecka träffade jag för snart ett år sedan i samband med Österlen Trail där jag var speaker. Det var en galen dag med snö och kyligt väder, det var inte mycket känsel kvar i fingrar och tår efter den dagen.. Men värre var det förmodligen för en del av löparna som lämnade startplatsen om förhoppningar om en skön dag och sedan överraskades av tung snö under loppet. Martin sprang loppet, till och med den längsta sträckan på över 47 kilometer. Han såg glad och lycklig ut när han nåde målet efter nästan 4 timmar på en fin andra plats, men när det var dags för prisutdelningen var han nästan omöjlig att hitta. Efter en del sökande så såg jag honom i en bil, huttrande under massor av kläder och klart tagen av äventyret. Efter ett antal försök fick jag ut honom och prisutdelningen kunde hållas.. Nu är det dags för oss alla att följa med på en härligt resa, mot UTMB 2018.

Martin blir intervjuad efter sin fina andra plats..

Vem är egentligen Martin Bengtsson?

Jag är en 49 år ung man med hela fyra barn och en sambo. Boende vid havet i Åhus där jag driver en konsultfirma inom ekonomi samt ett kajak/löpeventföretag, Adventure Kajak. Idrottsmässigt är jag en Pensionerad fotbollsspelare som länge ansåg att springa längre än en halvmara var fullständig idioti. Hittade kärleken till löpningen genom Åre Extreme Challenge och har därefter aldrig sprungit lopp kortare än ett maraton.

Vad betyder löpningen för dig och hur mycket satsar du?

Löpningen betyder oerhört mycket för mig och genom den har jag fått uppleva många äventyr och träffat fantastiska vänner. För tillfället löptränar jag ca 5 pass i veckan och kompletterar ofta med ett cykelpass samt styrketräning.  Min ambition är att testa mina gränser med de förutsättningar jag har.

Hur ser en typisk träningsvecka ut?

Eftersom mitt högerknä gått i deltidspension måste jag till viss del anpassa träningen efter detta men en typisk vecka är 1 pass/dag och ca 15-30 km per pass. Kör i princip aldrig snabba intervallpass pga knäet utan kör istället intervaller i backe där farten per automatik blir långsammare. Jag springer alltid i skogen då det är en del av det jag älskar med löpningen.

Beskriv ditt favoritpass?

Det är definitivt ett pass på ca 20-25 km med konstanta uppförs eller nedförsbackar i skogen. På Österlen finns de perfekta förutsättningarna för detta.

Har du något pass du är mindre förtjust i men gör ändå?

Jag agerar farthållare på Stockholm Marathon och inför detta kör jag några pass på asfalt för att vänja mig vid underlaget och att springa med mina asfaltsskor. Inser varje gång jag gör detta att naturen är min träningsarena.

Vilka är dina utmaningar under 2018, vad är det egentligen för resa du ska ta med oss på?

Min stora utmaning och det stora målet under 2018 är UTMB nere i de fransk/italienska alperna. Ett bergslopp på 170 km samt 10 000 höjdmeter upp och ner med start i Chamonix. Detta blir tredje året i rad jag är nere på UTMB-veckan vilket är fantastiskt upplevelse. Då loppet kräver UTMB poäng för att anmäla sig och för att det är lottning om platserna känns det helt otroligt att jag lyckats komma med 3 år i rad även om jag sprang TDS första året. I år var sannolikheten drygt 40 % vilket säger en del om dragningskraften till detta lopp.

Så vad kommer vi få läsa i din blogg?

Bloggen kommer att handla om vägen mot UTMB, dess utmaningar, bra träningsveckor och säkerligen en några mindre bra träningsveckor samt avslutas med veckan nere i Chamonix där loppet blir en fantastisk avslutning på detta äventyr.

Stort lycka till Martin, vi ska med spänning följa dig. Gillar du också trail och ultra. Bli prenumerant på magasin Spring, ett svenskt magasin som har 100% fokus på löpning, löpning i alla des former – ultra, trail, landsväg, bana, terräng… allt man kan önska sig och med många sköna personporträtt. Nästa utgåva kommer i mitten av februari, du hinner teckna dig: https://spring.prenservice.se/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här