Patrik har tränat över 500 dagar i rad

0
170

Småbarnsfarsan och heltidsarbetande Patrik Engström, FK Studenterna,  matade in 5 492 kilometer på träningskontot 2017, vilket ger ett snitt på 15 kilometer per dag. Han har också sprungit minst ett pass om dagen i över 500 dagar.

Patrik Engström på språng i terrängspåret. Patrik missar inte gärna terräng-SM.

Hur får du livspusslet att gå ihop?

– Det är en bra fråga, ibland undrar jag det själv. Som småbarnsförälder är tiden som bekant en bristvara så det gäller verkligen att träna på de tillfällen som ges. Egentligen är det nog inga konstigheter. Det handlar om planering, planering och sedan en stor portion disciplin. Jag är beroende av att komma ut och få frisk luft och dagsljus (framför allt under den mörka vinterperioden) så jag springer nästan alltid på luncher under vardagar. Blir det två pass per dag är det en liten lyx att ha ett eget löpband hemma som naturligtvis underlättat den tidigare maratoninriktningen där volym är en viktig beståndsdel.

Hur många dagar har du sprungit i sträck?

– Jag har inte riktigt koll men skulle uppskatta det till strax över 500. Senaste vilodagen tog jag inför SM 10 000 meter i augusti 2016 och då gick inte kroppen att känna igen och loppet gick inte heller som jag hade önskat. Åtgärdsplanen var enkel, skippa vilodagarna. Jag har varit bortskämd med många år fria från sjukdomar och allvarligare skador. Jag tror faktiskt att om jag skulle börja introducera mer ”luft i programmet” kanske kroppen skulle reagera med att slå bakut och protestera. Löpningen smörjer kroppens alla leder, håller den stark och i trim.

Backlöpning i Lidingöloppet.

En del har 1 609 meter som kortaste gräns för att kalla det ett pass, hur  tänker du kring det?

– Hehe, känner att det blir lite väl mycket fokus på runstreaken, coach Lorenzo Nesi försöker aktivt få mig att släppa den. 1609 meter känns ju på tok för kort (även om jag tror den inkluderar löpning efter operation). Men de riktigt hårda killarna brukar väl säga att man inte får föra upp ett pass i träningsdagboken om man inte kommer upp i 10 kilometer. Jag är inte riktigt lika hård utan nöjer mig med minst 30 minuter, dvs 7-7.5 km löpning i normal distansfart.

Vad tycker du att löpträningen ger dig?

– Nästan enklare att vända på frågeställningen. Vad är det den inte ger? Jag har tre huvudsakliga beståndsdelar i mitt liv, familjen, arbetet och löpningen. Det är precis så jag vill ha det. Alla dessa komponenter är avgörande för att jag ska ha balans i livet och tillvaron. Naturligtvis är det så att en elitsatsning på löpning inte handlar om någon direkt friskvård utan mer handlar om hur mycket man kan bryta ner och pressa kroppen. Men löpningen ger också tillbaka. Att komma ut på ett pass är för mig en ventil, ett tillfälle att samla tankarna och en stund att få vara för mig själv. I dagens samhälle där man är kontaktbar och tillgänglig i stort sett när som helst under dygnet (mejl, chattar, telefon osv) är det ibland oerhört befriande att bara komma ut och få skärma av. Andra uppenbara fördelar är att man får god aptit och kan fokusera på att äta tillräckligt mycket av något istället för på det man inte ”får” äta. Sedan tror jag också det sänder ut positiva signaler till barnen. I en tid då allt fler unga spenderar stor tid framför skärmen är det än viktigare att få dem att se betydelsen av att investera lite tid i sin egen kropp för motion och rörelse.

Familjen, arbetet och löpningen. Patriks tre prioriteringar i livet.

Du tävlar väldigt sparsamt i förhållande till din träningsmängd och kapacitet?

– För två år sedan reducerade jag min mängd från +20 km/dag till runt 15/km. I samband med det kände jag att det skulle vara svårt att konkurrera på just maratondistansen som varit min primära inriktning under många år. Anledningen är att mina tre barn i takt med att de blir äldre får allt mer egna aktiviteter som jag älskar att följa men som tar en hel del tid i anspråk. Ska jag ställa mig på tävlingslinjen vill jag känna mig hundra procent förberedd och därmed skulle jag behöva sätta mig själv och min egen träning i första hand. Detta är jag inte beredd att göra utan vill ge barnen så bra förutsättningar som möjligt att lyckas med sina idrotter och intressen. Däremot älskar jag att träna och känner att kapaciteten är bra. Jämför jag mina hårdare pass mot tidigare kan jag konstatera att de står sig väl. Paradoxalt nog skulle det vara så att sämre tider på intervallpassen skulle aktualisera behovet av att tävla då behovet av att mäta utfall skulle öka.

Vad ser du fram emot 2018 (lopp, tidsmål)?

– Jag har faktiskt inga konkreta mål eller lopp uppsatta för 2018 men terräng-SM har alltid legat mig varmt om hjärtat så där kommer jag att ställa upp. I år är det Högby som arrangerar det på Öland vilket jag ser fram emot. Jag springer de lopp där jag lyckas komma loss och kan förbereda mig inför. Jag har prövat på att vara hare under några lopp vilket jag tyckt varit roligt och passar mig bra som springer jämnt och kontrollerat. Finns det några, gärna lite yngre löpare, som vill ha hjälp att nå vissa tidsmål så hjälper jag gärna till om det passar.

Fakta:

Namn: Patrik Engström.

Familj: Tre barn och fru.

Arbetar: Konsultchef på IT-bolag.

Bor: Sollentuna.

Klubb: FK Studenterna.

Meriter: EM-maraton 2014 (bröt), 8e plats och SM-silver på Stockholm maraton 2015, silver lag Terräng-SM 2011.

Personliga rekord: Maraton: 2.21.42, Lidingöloppet: 1.43.44, Halvmaraton: 1.07.40, 10 000m: 30.28.20.

Vill du läsa mer intressanta artiklar om löpning och sköna löparpersonligheter? Tveka inte att teckna en prenumeration på Magasin Spring:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här