Nytt banrekord på Stockholms Brantaste

0
122

I helgen och lite i  skymundan av Göteborgsvarvet avgjordes Stockholms brantaste för sjätte gången. Det bjöds på ett fantastiskt banrekord och dessutom visade familjen Szalkai var skåpet ska stå. 700 löpare fanns på plats i år kämpade sig uppför den 85 meter höga Hammarbybacken tre gånger.

Trots att banan bara är 3,3 km lång är det mer eller mindre omöjligt att undvika att mjölksyran sprutar och kroppen mitt i backen bara säger “nej, nej, nej”. Men upp ska man ju! Totalt handlar det om att klara av 255 höjdmeter.

Stockholms brantaste är en utmaning för alla. Unga som gamla, motionärer som elit, löpare som hockeyspelare. Först ut under dagen var de allra yngsta bergsbestigarna, ett gäng hungriga knattar upp till 6 år. Med bra spring i benen tog de sig upp för den första lilla branten där både medalj och diplom hägrade som belöning. Lite senare gav sig barnklasserna (7-12 år) upp för den beryktade pannbensbacken, en riktigt brant historia. Snabbast upp i de klasserna var den första Szalkai vinnaren för dagen, nämligen Fanny i 7-9-årsklassen och den raskaste klättraren bland 10-12-åringarna var Malte Lessing.

Ungdomsklasserna (13-16 år) vanns av storasyster Smilla Szalkai, Spårvägen, och Victor Sadarangani, Järla. Båda med fina tider som hade placerat dem som 6:a respektive 20:e i seniorklasserna.

I vuxenklasserna var det tuffa strider uppför backen.

I damklassen slogs ett nytt fantastiskt banrekord av Yoie Bohlin, SportsgymSC. Yoie var helt outstanding och hennes tid var över en minut snabbare än det förra rekordet. Det nya banrekordet lyder 15:25. Hon var även femte snabbast av alla. Världsklass!

Yoie på väg mot nytt banrekord

För Yoie var dock detta inte den tuffaste av utmaningar. När vi pratade med henne efter målgång sa hon så här: ”Jag är ju van vid sådana här backar, jag har tränat mycket liknande och utsatt mig för värre race så detta var inte en superutmaning, men så fort man ökar takten lite kommer mjölksyran! Jag är här för att det är en kul grej som ger bra träning.” En riktig tuffing!

Det var inte bara Yoie som sprang snabbt i damklassen. Tvåa blev Malin Starfelt från Runacademy följt av Petra Kindlund, Runacademy/Team Salomon, på riktigt snabba tider. Faktum är att de fem snabbaste löparna i årets damklass hade alla vunnit förra årets lopp med sina tider. Topplöparna har naldrig varit så snabba i damklassen tidigare.

I herrklassen blev det en fight mellan de norska topporienterarna  Espen Hultgreen Weltzien, Järla Orientering, och Rasmus Rørholt Theisen från IFK Lidingö SOK. Espen gick starkast ur den striden och sprang in på den fina tiden 14:33, men Anders Kleists banrekord från 2013 på 13:44 är svårslaget och står sig än. Trea blev fjolårssegraren Nicolas Simonin, också han från IFK Lidingö SOK.

Espen på väg upp för backen

I den könsneutrala klassen vann John Andersson från Skistar med 1 minut och 31 sekunder före tvåan Erik Ragnerstam och trean Jonny Reichwald tävlandes för Cheese Rollers. Jonny passade även på att bära upp ”tyngdlyftarpriset”, en fullastad väska på 20 kg, uppför hela den avslutande Pannbensbacken. Mycket imponerande!

Men resultatlistor i all ära, i Stockholms Brantaste är huvudsaken att genomföra den utmaning det innebär att bestiga Hammarbybacken så snabbt man kan. Att trots pumpande mjölksyra ta sig upp och ner för backarna är en ordentlig prövning. Så fantastiskt bra jobbat alla!

Resultat finns här och foton från loppet finns på Stockholms Brantastes facebook-sida och instagram-konto. Petra Kindlund har även skrivit en rapport från loppet som kan läsas här.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här