Nytt svenskt rekord på halvmaran?

0
118

Om en vecka är det dags, ett av årets härligaste mästerskap – VM i halvmaraton i Valencia. Vi har en svensk löpare som satsar på nytt PB och då tillika svenskt rekord.

I fjol var det ruskigt bra tider på halvmara i Valencia, i år har de lovat en ännu snabbare bana. Sondre Moen som var vår 24 timmars profil i senaste Spring trodde att det var ett antal löpare som skulle satsa på världsrekord, spännande. Spännande är även att vi har en svensk löpare på plats, vår svenska rekordhållare Mikael Ekvall. Ekvall satte nuvarande svenska rekord 2014 i Köpenhamn, 1.02.28 var då 12 sekunder snabbare än vad Mustafa Mohamed hade gjort tidigare. Spring gjorde ett 24 timmars jobb med Ekvall och svaret på frågan när det började vara tufft glömmer vi aldrig, ”efter 6-7km”. Ekvalls lopp den gången var första 10 km på 29.47, nästa 10 km på 29.29 och sedan 3.12 på sist 1097,5 meterna. Ett grymt upplägg.

Mikael Ekvall i samband med ISM tidigare i år. Foto: Deca text&bild

Om vi backar till världsrekordet igen så börjar det få några år på nacken, kanske inte så konstigt. Tiden 58.23, dvs 2.46 per kilometer är galet snabbt. Det var 2010 som Zersenay Tadese från Eritrea gjorde tiden i Lissabon.

Men som sagt var, vi har en löpare på plats som satsar på svenskt rekord.

Micke, hur har vintern varit? Det blev inget Australien i år?

Nej, jag avslutade samarbetet med Nic för jag vill ta mer ansvar för träningen själv. Åkte till Sydafrika med en stor del andra svenskar istället. Det var ett kanonläger och jag är väldigt nöjd med hur träningen fungerade.

Hur är formen nu med en vecka kvar till start?

Det känns väldigt bra, jag kommer sikta på nytt PB, sedan får vi se om det är möjligt. Mycket kan hända.

Hur har träningen sett ut, vad har du för nyckelpass?

Jag har legat på 20-23 mil i veckan, denna vecka gick jag ner till 17 mil och nästa vecka släpper jag ännu mer och gör bara 13 mil. Jag har ett antal nyckelpass som lagt grunden inför loppet på lördag, långpass på 28-32 km, 12×1 km, 3×5 km, 7×2 km och sedan lite snabbare med 25×400 meter.

Misstänker att du har två stora mål med 2018?

Helt klart så är det VM i Valencia nu och sedan Europamästerskapen i maraton i Berlin i augusti. Ett kul och inspirerade år.

När jag ändå har dig på tråden, är du nöjd med din Springtidning?

Jag tycker tidningen är kanon! Väldigt bra – finns inte mycket att klaga på där. Däremot borde ni uppdatera hemsidan lite oftare. Tillexempel, resultat från stora halvmaraton under våren och internationella tävlingar. Förstår att ni har mycket att göra, men ett önskemål.

Vi önskar Ekvall lycka till och håller tummarna. Gör som Micke, bli prenumerant på Spring, det är en otroligt bra investering i din löpning. Och är du ute och springer ett lopp, mejla in en kort rapport till bg.nilensjo@springlfa.se så kan vi tillsammans öka bevakningen av lopp, kul för alla!

Prenumeration tecknar du här: https://spring.prenservice.se/.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här