Överraskande SM-vinnare på 100 kilometer

  0
  159

  SM i ultralöpning 100 kilometer avgjordes på lördagen i Stockholm Ultra Marathon på Djurgården och Gärdet. Det blev överraskande vinnare i både dam-och herrklassen.

  stinasvensson2
  Stina Svensson gjorde närmast en sensationell debut på 100 kilometer när hon vann SM-guldet. Foto: Jessica Österberg

  Det fanns ingen Jonas Buud på startlinjen och även några andra svenska topplöpare saknades. När de bästa herrarna på plats även bröt, till exempel länge ledandes André Rangelind så öppnade det väg för överraskningen Dennis Sundman, Team Esplanad, som blev svensk mästare med tiden 7.47,50. Själva loppet vanns av marockanen Said Moujed med 7.46,07. SM-silvret gick till Fredrik Berglund, Enhörna IF, med 7.53,10 och SM-bronset till Karl Rönnby, Enhörna IF, med 8.03,15.
  Snabbast av alla var de två kroatiskorna Marija Vrajic och Nikolina Sustic där Marija vann med 7.37,09 före landsmaninnan Nikolina som klockades för 7.41,46.
  Både Marija och Nikolina var före alla män i mål.
  Med 7.37,09 sänkte Marija Vrajic banrekordet som Kajsa Berg satte för två år sedan med drygt tre minuter.
  Kajsa Berg satte nytt svenskt Sverige-bästa på 50 kilometer när hon på lördagen vann Stockholm Ultras 50 km 3.21.13. Kajsa som vunnit EM på 100 kilometer två gånger och varit tvåa på VM jämför direkt loppet med sin seger för två år sedan i Stockholm Ultra:
  – Det här loppet var bättre, jag tror att jag höll helt jämn fart, kanske till och med ökade på slutet och det är ovanligt för mig.
  Kajsa Berg, Huddinge AIS, som födde tvillingar för åtta månader sedan sprang på världstiden 3.21,13 på 50 kilometer som hon vann överlägset.
  Kajsa passerade maratondistansen efter 2.49,58. Endast sex svenskor har i år sprungit snabbare.

  Linus Holmsäter, Fredrikshofs FIF, var enda manliga löpare som var snabbare än Kajsa när han vann herrklassen med 3.16,36.
  På damernas SM-lopp över 100 kilometer såg det på förhand ut som att Frida Södermark, GoIF Tjalve skulle kunna ta sitt tredje SM-guld på distansen. Frida fick nu nöja sig med silvret med tiden 8.15,39.
  Även på damsidan blev det en överraskningssegrare genom Stina Svensson, Fredrikshofs FIF, med 7.51,19.
  Stina, som gjorde debut på 100 kilometer och aldrig sprungit längre än 60 kilometer tidigare, var själv närmast chockad över insatsen.
  7.51,19 är den tredje snabbaste tiden på 100 kilometer av en svenska genom tiderna. Kanske blir hon nu uttagen till VM-laget i september. En skaplig raketkarriär i sådana fall.

  SM-bronset vanns av Yudith Hernandez Melgar, Varberg GIF, med 8.34,56.

  Resultat, Stockholm Ultra Marathon:

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här