När jakten på nya bergstoppar spårar

0
47

Åre

Det här med skogslöpning och att ta sig upp för ganska branta, men ändå fullt springbara berg har varit lite av ett tema för mig den här sommaren. Ett skönt avbrott från den sedvanliga asfaltnötningen. Skonsam men tuff pulsträning – med lite adrenalinpåslag som topping där terrängen är klurig. Några veckor i Höga Kusten bjöd på många mindre bergsetapper med någon mils transportlöpning till och från stigningar på ett par hundra höjdmeter. Hög medelpuls, mjukt underlag och härliga naturupplevelser i en smäll har känts rakt igenom perfekt.

Men där någonstans tog jakten på nya bergstoppar oanade höjder. Jag ville ha riktiga berg, längre stigningar, brantare partier. Vad gör man då? Jo, man drar till Åre så klart. Svenska fjällens hjärta, en toppjagande bergslöpares dröm. Målet var att köra Peak Performance Vertical K, som namnet skvallrar om en vertikal kilometer från Åre torg till Åreskutans topp. Banan är öppen hela sommaren och den som vill mäta sin tid kan köpa ett kort i byn. Man registrerar då sin starttid på Åre torg, mellantid efter 500 höjdmeter och 2 distanskilometer vid Hummelplatån och till sist en sluttid på Åreskutans topp uppe på kalfjället – 1 000 höjdmeter och 5 km distans från start. Kul grej tänkte jag.

Väl i Åre köpte jag mig ett kort och genomförde denna härliga, men också lite läskiga bana. Till en början kunde jag springa på i rätt bra tempo, även om stigningen var rejäl och underlaget lerigt. Sedan kom man till en brant som varken gick att springa eller ens gå uppför, man fick ta sig upp med hjälp av rep. Därefter väntade Hummelplatån och registrering av mellantid, där kunde man åter igen springa på klippor över kalfjället – med inslag av snö för den som bitvis tappade banmarkeringarna. Efter ca 77 min nådde jag toppstugan där sluttid dockades och spänningen som branterna och vilselöpningen bitvis givit släppte. Banan skulle mäta 5 km distans totalt, men eftersom jag sprang bort mig på andra halvan och irrade runt bland klipporna ett bra tag, landade min Garmin på dryga 5,6 distanskilometer. Oavsett så nådde jag toppen med glädje i kroppen och utsikten där uppe var magnifik! För den som vill testa en annorlunda och pulstung löparupplevelse kan jag varmt rekommendera Vertikal K.

Följande dagar proppades fulla med härlig fjällöpning längs vandringslederna kring Åre och Björnen där naturen inte kan beskrivas som annat än storslagen och fullkomligt breathtaking. Luften klar och hög, vyerna magiska. Fjället ger.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här