På andra sidan väggen

0
262

Forskning visar att var tionde svensk elitidrottare drabbas av utmattningssyndrom. Ett ämne som vi vet ganska lite om. Idrottarna försvinner från strålkastarljuset och inte allt för sällan måste de själva ta tag i situationen då stödet från omgivningen är knutet till prestationer. Axel Smith är en duktig löpare och schackspelare. Han har valt att gräva djupare i ämnet och skrivit en bok, På andra sidan väggen.

Hur kom idén till boken om utbrändhet inom elitidrotten?

Som Lundensare förundrades jag över Linus Thörnblads öde, en annan Lundensare. Efter att ha tagit medaljer på EM och VM gick han in i väggen så till den grad att han knappt kom upp ur sängen. Samtidigt hittade läkarna inget fel. Några år senare träffade jag på fler idrottare med liknande erfarenheter och fick idén till boken.

Hur är boken upplagd?

Idrottarnas berättelser varvas med insikter från forskare och psykologer. Tanken är en ökad förståelse för fenomenet, men det är berättandet som står i fokus. Den enorma drivkraft som dessa idrottare har gör att det börjar som åtta framgångssagor – fram tills de går över gränsen.

Vem möter vi i boken?

Åtta idrottare inom höjdhopp, cykling, bandy, triathlon, kanot, schack och löpning. Johan Larsson inom löpningen är ett unikum – det är få som kunnat träna lika hårt som han samtidigt som de haft heltidsjobb.

Boken är på nästan 300 sidor och verkligen läsvärd. Du kan nu köpa den till otroligt lågt pris, 84kr + 66kr i frakt, dvs 150:-. Eller köp två exemplar med en kompis eller att ge bort, totalt 210:- inkl frakt.

Meja din beställning till bg.nilensjo@springlfa.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här