På söndag är det julafton för maratonälskare!

0
1207

Valencia Marathon, ett personligt favoritlopp. En underbar stad, skön runda, oftast härligt löparväder, engagerad publik och förmodligen världens häftigaste målgång. I år det pga Covid-19 ett betydligt mindre lopp, ett rent elitlopp, ambitionen är att närma sig världsrekordet och definitivt radera ut banrekordet.  Nästan hälften av löparna, runt 100 stycken, är där för att försöka nå OS-kvalgränsen, det vill säga 2.11.30 för herrar och 2.29.30 för damer. Dessa 100 löpare kommer från 43 olika länder. Ett litet lopp i sammanhanget, men vilket startfält och vilken fest det kommer att bli! Nivån på löparna blir ännu tydligare om man tittar på deras personliga rekord, 21 löpare har gjort under 2.07 och 35 löpare har sub 2.10 som personligt rekord.

Fyra lyckliga och taggade svenska löpare finns med i startlistan. På herrsidan David Nilsson och Micke Ekvall, på damsidan Carolina Wikström och debuterande Sanna Mustonen.

I nya Spring pratade vi med Ekvall inför loppet, lite av intervjun:

PB i våras i Sevilla och nu på jakt efter att förbättra den tiden, vad talar för att du ska lyckas med det?

– Det va skönt att persa i våras. Jag tränar hårt och vill springa fort och hoppas att det ska räcka för att jag ska kunna slå pb igen. Träningen säger mig att jag är ungefär på samma nivå som i våras, sedan gäller det att ha dagen.

Har du några nyckelpass?

– Jag kör mycket 1 000-metersintervaller, typ 10 till 12 stycken, det passet gillar jag bäst. Jag ger inte järnet på samma sätt som jag gjorde tidigare, det gäller att håla sig hel. Så det blir många långa intervaller i tröskelfart.

En månad kvar – vad händer nu? Hur tränar du inför ett lopp som detta?

– Jag brukar ha tio veckor då jag fokuserar träningen inför maraton med specifika pass i mitt maratontempo. Nu har jag en hård vecka kvar och sen trappar jag ner på kilometerna för varje vecka för att vara som bäst på tävlingsdagen.

I nya Spring är en annan deltagare huvudperson i vårt 24 timmars reportage, Carolina Wikström, även David är med i magasinet, som jag tror han är nästan i varje nummer. Bevakar man svensk löpning är det svårt att inte skriva om David regelbundet :) 

Vill du läsa om Ekvall, Nilsson och Wikström och fortfarande inte är prenumerant? Du kan testa en digital utgåva för endast 40:-, https://springlfa.se/shop/

På söndag bevakar Springs Mikael Grip loppet, håll utkik och häng med.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här