Passa på och spring Strömstadmilen!

  0
  89

  Den 8 juli är det dags för västkustens största sommarlopp, Strömstadmilen. Vi har tagit pulsen på tävlingsledaren Lisa Simonsson.

  Det brukar vara hyfsat varmt när Strömstadmilen avgörs. Arkivbild: Mikael Grip

  Hur är känslan inför årets lopp?

  – Känslan är på topp! Vädret spås bli strålande och vi ser redan nu att det rör sig mycket folk i stan. Som kronan på verket så ligger vi bra till med våra förberedelser.

  Det är milloppet som är huvuddistansen, men ni har också andra distanser?

  – Det stämmer, vi har ett 5km-lopp som går på samma bana som milen, då springer man ett varv istället för två. Vill man inte springa har vi ’gången’ som är 4 km utan tidtagning. För våra yngre deltagare finns 1000 meter resp. 1609 meter (mile). Det finns med andra ord något för alla!

  Löpardagen i Strömstad inleds med gåklassen. Arkivbild: Mikael Grip

  Vad utmärker bansträckningen på milbanan?

  – Banan sträcker sig längs några av mina personliga favoritstråk i Strömstad. En stor del av banan går längs vattnet och igenom stan. Ut över det uppenbart vackra med att springa längs vattnet finns det även mycket fin bebyggelse längs banan. I och med att banan till stora delar går genom stan är det även mycket publik som står och hejar på.

  Det är många barn och ungdomar som springer 1000 och 1609 meter. Arkivbild: Mikael Grip

  Ni lyckas alltid locka till er ett grymt startfält med många elitlöpare och landslagslöpare både från Norge och Sverige. Hur ser det ut i år?

  – Vi vet av erfarenhet att elitlöparna anmäler sig sent. Med tanke på att vi har förhållandevis bra nivå på prispengarna så kommer vi säkert att få ett starkt startfält även i år. Vi uppsöker inte elitlöparna på samma sätt som vi gjort tidigare, men vi välkomnar de som vill komma.

  Svenske rekordhållaren i maraton Samuel Tsegay vann Strömstadmilen 2022. Kommer Samuel tillbaka 2023? Arkivbild: Mikael Grip

  Kommer arrangörsklubbens Micke Ekvall att vara med?

  – Ekvall kommer i år och springer milen.

  Hur många deltagare har ni haft som mest och hur många siktar ni på i år?

  – I år siktar vi på att locka mellan 800-900 deltagare. Vi ser en trend med en större andel efteranmälningar efter pandemin. Som mest har vi haft 1 618 deltagare.

  Start för Strömstadmilen 2022. Arkivbild: Mikael Grip

  Vad betyder Strömstadmilen för arrangörsföreningen?

  – Självklart betyder milen väldigt mycket för oss som förening. Det är en fin möjlighet att sätta både klubben och staden på den svenska löparkartan. Utöver det så är det väldigt roligt att ge våra ungdomar möjlighet att tävla på hemmaplan med bra konkurrens. Självklart tycker vi även att det är roligt att ge våra sponsorer möjlighet att få exponering för både stadens invånare och inresande deltagare och turister.

  Förre detta längdskidåkaren Lovisa Modig vann Strömstadmilen 2022. Kommer Lovisa tillbaka och försvarar sin seger? Arkivbild: Mikael Grip

  Varför ska man enligt dig delta i Strömstadmilen?

  – Man ska delta i milen om man vill få möjligheten att mäta sig med otroligt duktiga löpare längs en vacker bana eller helt enkelt bara njuta av staden och alla vackra vyer som finns längs vägen, säger Lisa Simonsson, från Strömstad Löparklubb.

  Lycka till med eventet 8 juli!

  Tackar!

  Till Strömstadmilens hemsida: 

  Direkt till anmälan: 

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här