Pulsen på Sarah Lahti

0
131

Spring fick tillfälle till en kort pratstund med svensk friidrotts löpargasell så här långt i år, Sarah Lahti.

Sarah Lahti profil

Först – OS i Rio – beskriv känslan?
– Jättekul en dröm som jag haft sedan jag började springa. Jag började förstå i vintras att jag skulle klara det redan till Rio i år, träningen gick bra, jag var skadefri. Känslan har växt fram och när det nu blev på riktigt var det en grym känsla.

Trodde du på detta för ett år sedan när du vann Änglamilen på 34:25?
– Nej, då var det en utopi, iofs var jag nertränad just då men jag hade en del skador, inget riktigt flow i varken träning eller tävling. Det lossande senare på hösten.

Du är uttagen till OS, vad är din uppfattning generellt om SOK och deras uttagningskriterier?
– Jag har ju följt det som skrivs ffa på springlfa.se, det är min kanal till svensk löpning när jag bor i Holland. Att inte Ekvall blir uttagen känns ju konstigt, det är otroligt små marginaler på ett maratonlopp. Jag tycker ju generellt att det är tuffa kvalgränser.

Du har krossat dina rekord i år, vilket är du mest nöjd med?
– Egentligen känner jag att det finns mer att göra på alla distanser redan nu, det har inte varit några klockrena lopp något av dem. Men tiden på 5000m är ju den som är bäst.

Varför händer det nu?
– Det är ffa kontinuiteten, inga skador som påverkat. Det fungerar väldigt bra med min tränare som jag träffar en gång i veckan, sedan är det min pojkvän Jesper som coachar på passen. Han har själv varit skadad och kunnat fokusera och hjälpa mig både fysiskt och mentalt.

Hur tränar du?

– Just nu är det en träningsperiod igen, då ligger jag på ca 16 mil i veckan, dubbelpass varje dag – några av passen är styrka. Det blir tyå tuffa kvalitetspass och sedan ett typ tröskelpass, annars är det distans och jogg. Längsta passet är på 105 minuter i träningsperioden.

Sist vi träffades inför premiärnumret av Spring var 1000m intervallerna din favorit, hur ser det ut idag?
– Fortsatt mitt favoritpass, kör ganska ofta 6-8st med ca 2min vila. Numera ligger dem oftast mellan 2:55- 3:00.

Men du kör väl riktigt snabba pass också?
– Absolut, ett pass är sprint 50, 60 meter sedan några 200, 300 och 400m intervaller. Jag kör även typ 10x400m då jag ligger på runt 68. När vi har lång vila är jag nere på 62 sekunder på 400m intervallerna.

Vad hoppas du av sommaren 2016?
– Jag tänker aldrig tider utan vill springa så fort jag kan, det viktigaste i sommar är ju EM. Nästa helg ska jag springa 10 000m i Holland, då ska jag vara hare de första 5 0000m, sedan får jag se vad jag gör – ser det som ett bra tröskelpass. Jag vill också prestera på GP i Sollentuna och några dagar innan det ska jag springa 3000m i Holland där Jesper ska vara hare till mig. Sedan kommer årets grej förstås, OS i Rio :)

Som aktiv marknadsförare av löpare och löpning så undrar jag, kan du leva på det eller är det fortsatt mamma som är din sponsor?

– Haha, idag kan jag faktiskt leva på det, har väldigt små omkostnader, bor på olika läger, reser runt och tävlar, etc. Har en otroligt bra klubb i Hässelby, några sponsorer och dessutom blir det lite prispengar mellan varven.

Spring önskar dig lycka till…. btw, är du medlem i Springklubben?

Klart jag är medlem, jag hoppas verkligen att ni får ihop era medlemmar så tidningen kommer tillbaka, den var grymt bra och jag saknar den och att kunna läsa om svensk löpning.

Tack – gör som Sarah, teckna ett medlemskap på http://spring.pren.nu/

Vi ger Sarah high five för den..

DSC_5526

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här