”Puman” snabbaste svensk i Lidingöloppet

  4
  344

  Doldisen John Börjesson, Ullevi FK, även kallad ”puman” blev bäste manlige svenske löpare  i Lidingöloppet.

  Friidrott, Lidingöloppet
  John ”Puman” Börjesson på väg mot mål som bäste svenske manlige löpare i Lidingöloppet. Foto: Peter Holgersson/Runpix

  – Min målsättning var att springa under 1.45. Men att jag skulle bli snabbaste svensk trodde jag inte, sa John som landade på 1.44,46 och en total tionde plats på de kuperade 30 kilometerna.

  De svenskar som på förhand var tippade att slåss om epitetet bäste svensk hade ingen bra dag på jobbet. Både Lars Södergård och Patrik Engström försvann utmed vägen i den 50:e upplagan av terrängklassikern.

  – Ibland funkar det bara inte och så verkar det ha varit för Lars och Patrik idag. Jag pratade en del med Lars under loppet. Jag tappade en del mot honom när vi kom ut på asfalten, men vid 15-16 kilometer så började han få det jobbigt.

  Att han var främste svensk i loppet hade han ingen aning om.

  – Nej, det var ingen som hejade på mig på det sättet utmed banan och ingen som sa eller skrek något om det. När jag kom in på upploppet så hörde jag speakern skrika att jag var bäste svensk. En skön känsla.

  DSC_1904
  John på väg upp i den tuffa backen vid Grönsta gärde efter 20 km. Foto: Mikael Grip

  22-åringen, som bor i Göteborg, kom nyligen hem från en kombinerad semester-och träningsresa i Boulder, Colorado.

  – Träningen i USA hade jag med mig idag. Formen är kanon. Klart jag är nöjd med loppet, men ändå stumnade benen i uppförsbackarna på slutet. Känslan är att jag kan springa snabbare, sa John som också orienterar i Majorna.

  – Men det är löpningen som är min styrka. Orienteringen går inte lika bra som löpningen.

  Lidingöloppet, som var Johns första, gav mersmak.

  – Ett fantastiskt lopp och vilken inramning! Jag måste få tacka medlemmarna från Runacademy som supportade mig med vatten på olika ställen under loppet. De var suveräna.

  Drack du något annat än vatten?

  – Vatten med socker i och sedan tog jag någon gel. Jag är van vid att tävla i drygt 90 minuter i orienteringen så det kändes bra.

  DSC_2304
  Snabb och smidig som en puma? Foto: Mikael Grip

  På Johns högra framlår syns en puma i form av en tatuering.

  – Ha, ha. Ja, den gjorde jag i Boulder precis nyligen. Min mentor i orientering började kalla mig för puman för fyra år sedan så nu var det dags för en tatuering.

  Lidingöloppet avgjordes i en skön löparvärme, med en del blåst. Speciellt startgärdet vid Koltorp där medvinden gav deltagarna en härlig start på dagen.

  DSC_1830
  Abere Chane var länge i ledningen i Lidingöloppet, men fick ge sig mot Lewis Korir på slutet. Foto: Mikael Grip

  Abere Chane, tillhör det etiopiska terränglandslaget, och gav sig själv chansen till segern. Men med två kilometer kvar ville den trefaldiga vinnaren Lewis Korir, Kenya, annat. Korir kom ifatt och svepte förbi en tröttkörd Chane i ett nafs. Korir vann på 1.37,13 mot 1.38,04 för Chane.

  Korirs seger var den fjärde på lika många år.

  – I år fick jag verkligen ge allt. Under stora delar av loppet trodde jag inte på vinst. Det var bra motstånd idag och jag var inte riktigt på topp, sa Korir som lär komma tillbaka och försvara sin segerrad nästa år.

  DSC_2091
  Lewis Korir tog sin fjärde raka seger i Lidingöloppet. Foto: Mikael Grip

  Finske sprintvärldsmästaren i orientering, Mårten Boström, blev bästa nordbo med 1.42,34 på sjätte plats.

  – Jag disponerade loppet bra och kunde plocka en del löpare på slutet, berättade Mårten som bor i direkt närhet av banan och tävlar för arrangörsklubben IFK Lidingö.

  Mårten har gjort så pass bra som 2.18 på maratonsträckan.

  – Imorgon (läs: söndag) är det SM-stafett sedan laddar jag för världscupfinalen i orientering.

  Totalt sprang 102 män under två timmar.

  Topp-tio, herrar: Lidingöloppet 30 kilometer:

  1) Lewis Korir, Kenya, 1.37,13

  2) Abere Chane, Etiopien, 1.38,04

  3) Ezekiel Cherop, Kenya, 1.40,27

  4) Japhet Kipkorir, Kenya, 1.41,49

  5) Tesama Dadafo Dhaqabi, SK Vidar, 1.41,49

  6) Mårten Boström, IFK Lidingö SOK, 1.42,34

  DSC_2126
  Mårten Boström i mål som nöjd sexa. Foto: Mikael Grip

  7) Yared Admasu, Hälle IF, 1.42,53

  8) Eirik Gramstad, SK Vidar, 1.43,11

  9) Gemechu Edeo Kelu, Etiopien, 1.43,32

  10) John Börjesson, Ullevi FK, 1.44,46

  4 KOMMENTARER

  1. Som vanligt så kommer det en separat artikel om kvinnorna, som finns ute nu. Har alltid varit så och kommer alltid att vara så. Ibland publiceras artikeln om kvinnorna först, då är det aldrig någon som ropar efter herrarna:)

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här