Oskar Svärds historiskt snabba klassiker

0
734

Det var en tröttkörd men glad Oskar Svärd som sprang i mål i Lidingöloppet. Oskar är ny rekordhållare i bedriften att klara en Svensk klassiker på sammanlagt bästa tid.

DSC_2279
Oskar Svärd håller precis undan för damsegraren Annelie Johansson. Oskar har nu rekordet i att genomföra en Svensk klassiker på snabbaste tid. Foto: Mikael Grip

– Usch. Den sista halvan var tung. Låren är helt bombade och det drar i vaderna, säger Oskar Svärd och grinar illa efter målgången i Lidingöloppet där han haltar fram rätt svårt i gröngräset.

Med sina tre segrar i Vasaloppet har Oskar Svärd skrivit in sig i historieböckerna. Nu har den 38-årige skidåkaren också satt rekord i en Svensk klassiker.

– Jag är glad över att jag klarade rekordet, det får jag vara nöjd med, pustar Oskar som alltså genomfört Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet under ett och samma år på den totala tiden 13 timmar, 56 minuter och 17 sekunder.

Målet var att springa Lidingöloppet under 2.10,41 och därmed sudda ut rekordet från 2012 då Rikard Andreasson genomförde Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet och noterades för tiden 14 timmar, 9 minuter och 31 sekunder.

Det klarade Svärd galant, efter en frenetisk spurt stannade klockan på 1.57,27. Han var steget före damsegrarinnan Annelie Johansson i mål.

– Jag har gjort Lidingöloppet på 1.50 tidigare. Men idag var det riktigt tungt. Kul att jag klarade av att slå snabbaste tjejen. Tjejstryk vill man inte ha, säger Oskar och skrattar.

I en Svensk klassiker får man starta med vilket av de fyra loppen som helst men man måste sedan göra dem i en obruten svit och den sammanlagda tiden räknas.

DSC_2316
Trots hyfsad smärta lyckas Oskar klämma fram ett leende efter målgången i Lidingöloppet. Foto: Mikael Grip

Precis som Rikard Andreasson inledde Svärd, som under hela säsongen varit hårt bevakad av ett tv-team, klassikerresan med Vasaloppet. Svärd var bara 18 sekunder efter segrande norrmannen John Kristian Dahl med tiden fyra timmar och 14 minuter.

När skidåkaren Rikard Andreasson rekordåret 2012 åkte in på fina tre timmar och 42 minuter var förhållandena betydligt bättre.

– Jag var ju nästan 33 minuter efter när jag började satsningen, konstaterar Svärd.

Efter tuff åkning i Vätternrundan, snitthastighet på över 43 kilometer i timmen, tog Svärd in 23 minuter. Svärds grupp avverkade de 30 milen på sex timmar och 55 minuter, ingen annan var snabbare 2014.

– Vätternrundan var kanske den starkaste upplevelsen att ha klarat av. Det kommer jag definitivt att köra igen.

Med hjälp av Johanna Sjöberg lärde sig Svärd att crawla. I Vansbrosimningen var han 14 minuter snabbare än Andreasson.

– Jag kunde ju inte crawla när jag i april började träna med Johanna, jag kunde bada.

Även om Oskar Svärd nu tog över Klassikerrekordet så har han funderingar på att fortsätta serien. Han har möjlighet att räkna bort Vasaloppet 2014 och sätta punkt för sviten i Vasaloppet nästa år i stället.

– Jag måste smälta det här först. Men Vasaloppet och Vätternrundan kommer jag att köra och Vansbrosimningen är ju inte så lång tid. Då återstår bara Lidingöloppet, berättar Oskar och klämmer fram ett smärtsamt leende.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här