Recension Asics Novablast 4

0
91

   Asics släpper nya versionen av Novablast idag första december och förra generationen har använts flitigt sedan förra året. En favorit då och den har bara blivit bättre så vill du läsa en sågning av en sko kan du sluta läsa nu.

Tredje upplagan var en riktigt bra allroundsko men jag använde de mest till tempopass och lite snabbare löpning. En sak var det stora problemet med de och det var yttersulan som var väldigt hal vid minsta väta vilket knappast blivit bättre vart eftersom de slitits.

De första bilderna på nummer fyra utlovade förutom lite andra nyheter framförallt en yttersula som såg betydligt mer greppig ut och egentligen önskade jag ingen annan ändring.

Milsvid bättre grepp än i Novablast 3.

Nytt för året är att bland annat mellansulan som har 20% bio-baserat innehåll (fråga mig inte vad det betyder dock) och hela 75% av överdelen är av återvunnet material vilket alltid är ett plus.

Vidare ny greppig sula, mjukare plös samt skosnören, allt som allt lite mer komfort och bättre byggkvalitet mot föregående modell skulle jag säga.

Den giftiga gröna färgen (Illuminate/Lime Burst) är riktigt snygg och ger lite extra boost inför passen. Vad som inte är lika boostande är att fem minuter senare skitat ner dom i höstvädret, lite lika som när man får den första repan på nya bilen gråter man en skvätt.

Buhu.

Jag förvånade mig själv med att inte ens väga skorna innan jag sprang första passet vilket inte hör till vanligheterna. En viss ökning med 15 gram per sko är ingen katastrof men åt andra hållet är att föredra såklart men med en betydligt grövre yttersula är den extra vikten väl värt det.

Det blev ett långpass direkt vilket kanske inte är rekommendera men inga problem men varken skav eller annat obehag.

Efter det första långpannan har de gjort det mesta, backpass, tröskel samt fartökningar och levererat med bravur. Kanske inte lika poppiga som modell tre i just fartökningar/sprintar men jag överlever.

Mellansulan kanske är liiite fastare än trean men svårt att avgöra det nu när de gamla gått x antal fler mil och mjukats upp mer.

Höjden ska enligt specen ökat lite men har hört genom andra tester att Asics ändrat sättet att mäta på som numera inkluderar innersulan så den ska vara densamma. Ingen aning om det stämmer och nån millimeter hit eller dit märker i alla fall jag inte av.

Som sagt, har inget att gnälla på än så länge och t.o.m. priset känns väldigt överkomligt när många träningsskor kostar uppåt 2000.- vilket är galet.

I skorotationen kommer de nog mest få gå lite snabbare tempo/tröskelpass uppåt 20-25 km där jag inte vill ha kolfiberskor men kanske även några långpass också ifall jag vill ha lite omväxling från Superblast.

Sammanfattning

Äntligen greppig sula på en fantastisk sko som passar till det mesta förutom tävlingar (i alla fall för mig). Bra val för dig som bara vill köpa ETT par skor, vem det nu skulle vara?

Tipset är annars att köpa ett par svarta nu fram tills i vår och slå till på de gröna när det är torra vägar igen.

Nya favoriten i mitt stall.

Vikt

Angiven av Asics: 260 gram storlek 9 US

Uppmätt (av mig): 241 gram storlek 8 US

Mellansula

Häl: 41,5 mm

Framfot: 33,5 mm

Drop: 8 mm

Pris: 1600:-

Recension Asics Novablast 3

Recension Asics Novablast 3

Mjuk hälkappa, check.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här