REKORDSTORT SM I TRAIL!

0
539

Rekordstort SM i kort trail, ordet kort får oss arenalöpare att fundera när det framgår att distansen är 40 kilometer och 800 höjdmeter. Och på plats var det verkligen skilda uppfattningar, när jag intervjuade löparna som kom i mål var det allt från otroligt lättlöpt till det tuffaste jag gjort någonsin.

Det var 113 anmälda vilket gjorde det till den största SM tävlingen på distansen, cirka 100 kom till start. En som aldrig dök upp och som undertecknad var väldigt nyfiken på var Johan Wissman, vår forna världsstjärna på 200 och 400 meter var anmäld till SM trail 40 kilometer. Jag var tvungen att läsa några gånger innan jag förstod att det verkligen var den Johan. Men, sjukdom stoppade honom. Dock, nyfikenheten finns kvar – ska bli spännande att se om han dyker upp framåt. En annan anmäld som förvånade mig var Staffan Ek med 3.39 på 1500 meter som personligt rekord. Det steget, wow. Orkar han 40 kilometer i terräng var min undran?

När starten gick så såg man löparna i några hundra meter, sedan kom de tillbaka efter 10 kilometer och passerade starten, några löpare hade fått en ganska rejäl lucka, Staffan och Gustav Runefors bland annat. Men en bit bakom passerade Oscar Claesson och en enligt mig väldigt lätt trippande Martin Nilsson från Umeå. Efter det såg man inte löparna innan de passerade mållinjen men jag fick en rapport att de var dessa plus Johannes Tegner som avverkat halva sträckan under 90 minuter. En otroligt hög fart på den banan, ännu mer imponerad blev jag när vinnaren av 10 kilometers loppet, El-Mehdi El-Khouai sprang i mål på det loppet med tiden 40.21. Han har gjort 1.05 på halvmaran och hade enligt min klocka en sämre tid efter sina 10 kilometer än vad de första fem löparna hade när de passerade 10 kilometer i sitt 40 km lopp. Snacka om fart. På damsidan passerade Emilia Brangefält klart före övriga tjejer, tyvärr hade då både Petra Klevmar och Frida Michold sprungit fel vilket gjorde att spänningen i det loppet uteblev helt. Frida valde att vända tillbaka och fick 2 kilometer extra men passerade mållinjen trots detta som trea i seniorklassen. Petra adderade 2 kilometer i slutet för att hon ville springa 40 kilometer, med då hon inte passerat kontrollen blev det tyvärr en DNF. Seger för Emilia med tiden 3.13.16, tvåa blev Karin Nilsson med 3.29.35 och trea Frida med 3.36.10. Hack i häl på Frida kom sedan Annie Sönnerborg-Wadenhorn, Colette Coumans och Lisa Eneroth.

På herrsidan var det Oscar som disponerade loppet bäst, han berättade att han gick ut lugnt, fick lite smått panik när han förstod hur snabbt de i toppen hade startat efter rapport vid 10 kilometer. Men, han drog upp tempot och passerade både trean och fyran innan halvvägs och sedan plockade han Staffan och inte så långt efter var han i kapp Gustav. Han låg i ryggen på Gustav tills det var 8 kilometer kvar innan han släppte handbromsen och gav allt sista biten. Oscar etta alltså med tiden 2.49,29, Gustav tvåa med 2.52.22 och Staffan trea med 2.54.42. Två löpare utöver dessa klarade sub 3 timmar, fyran Johannes Tegner och femman Martin Nilsson från Umeå.

Dagen bjöd på fantastiskt fint väder, bra stämning och också massor av veteranmedaljörer då det även var veteran SM.  Alla resultat hittar ni här https://www.sportstiming.dk/event/9692/results?round=46975

starten går till SM klassen över 40 km

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här