Robel utmanar om segern i Göteborgsvarvet

Nyheter  

Senast en svensk löpare vann Göteborgsvarvet på herrsidan var 2004 när Mustafa Mohamed stod överst på prispallen. Kan Robel Fshia, Spårvägens FK, göra om bedriften i årets varv?

Robel Fsiha kommer fylld med självförtroende till årets Göteborgsvarvet och vill utmana om totalsegern. Arkivbild: Deca Text&Bild

Robel kom som flykting till Sverige 2013 och bor i Gävle. Just på halvmarans 21 097,5 meter har Robel sprungit riktigt bra den här säsongen. 1.01.19 i februari följdes åt av 1.00.18 i mars. Två respektive en sekund från Napoleon Solomons svenska rekord 1.01.17 som han satte i samma lopp som Robels 1.01.19. Robel gjorde också ett alldeles lysande terräng-VM där han sprang in på en meriterande 17:e plats.

Robel har tränat hårt på hög höjd i en månads tid i Addis Abeba i Etiopien och har siktet inställt på en bra tid och en bra placering i Göteborg. Men det kommer bli tufft att vinna loppet. På startlinjen finns ett koppel av snabba afrikaner. Inte minst banrekordhållaren Richard Mengich, som är den enda som sprungit Varvet under 60 minuter (59.36 från 2016). Förra årets vinnare Shadrack Korir, Kenya, lär vilja försvara sin seger.

Totalt är det en handfull löpare som har personliga rekord snabbare än 60 minuter.

Olle Walleräng var nyligen  inte långt bakom Napoleon Solomon i milloppet i Kungsholmen Runt. Blir det SM-medalj för Olle på lördag? Arkivbild: Deca Text&Bild

Robel är också storfavorit att ta hem SM-guldet, speciellt när Mikael Ekvall och Mustafa Mohamed inte kommer till start. Andra intressanta utmanare om SM-medaljerna är Ebba Tulu Chala, Huddinge AIS, och Olle Walleräng, Spårvägens FK. Niklas Jonsson, Huddinge AIS, får blir vår joker. Niklas har gått framåt mycket den här säsongen och kan placeras sig högt upp bland svenskarna. Jonas Leandersson, IF Göta Karlstad, och Oscar Carlsson, Hälle IF, bör också vara med topp-fem bland svenskarna.

Charlotta Fougberg gör sitt livs andra halvmara i årets Göteborgsvarvet.

På damsidan vill Gudeta Bekelech, Etiopien, ta sin första seger i Göteborgsvarvet. Förra årets insats slutade med en andraplats. Kanske är banrekordet 1.07.58 i farozonen. På damsidan har ingen svenska vunnit sedan Lena Gavelin segrade 2002 och det lär inte bli blågult överst den här gången heller. Om SM-guldet blir det med all säkerhet en fight mellan Charlotta Fougberg, Ullevi FK, och Hanna Lindholm, Huddinge AIS. Charlotta har 1.11.58 som personligt rekord och Hanna har 1.12.39.

Hanna Lindholm vill också vara med i striden om SM-guldet. Arkivbild: Deca Text&bild

Om bronset kan Cecilia Norrbom, Spårvägens FK, ligga bäst till. Johanna Eriksson, Motala AIF, har kapacitet att placera sig högt upp i resultatlistan Kan Malin Strand, Sävedalens AIK, få till det på hemmaplan?

Startlista SM-klassen Göteborgsvarvet 2019:

 Dela på Facebook