Sätt nytt ”pers” i Atea Mälarmaraton

0
28

21 april arrangeras andra upplagan av Atea Mälarmaraton i Västerås. Spring har tagit ett snack med Martin Fröberg från arrangörsklubben Västerås LK.

En av många härliga målgångar i Atea Mälarmaraton. Arkivbild: Mikael Grip

 Är det några nyheter i år jämfört med premiäråret 2017?

– Vi satsar på att, med hjälp av förra årets erfarenhet, göra alla delar av arrangemanget ännu bättre. Men det kommer att genomföras i samma anda som förra året.

Blir det en halvmara och en mara även i år?

– Både halv- och helmara med herr och damklass på samma bana. Det är roligt med båda distanserna då det blir möjligt för fler att springa. Många som sprang halvmaran förra har som mål att köra hela maran i år.

Vad var de vikigaste lärdomarna ni drog efter förra årets event?

– Hur viktigt det är med alla detaljer och jag tror faktiskt att vi tänkte på det mesta. Det finns mycket erfarenhet av tävlingsarrangemang i klubben. Vår tävlingsledare Tim var mån om att satsa mycket på Start/målområde. Att det händer saker som lockar publik, att ha en bra speaker och att det till exempel finns massage efter loppet. Personligen hade jag inte tänkt hur mycket just målområdet gör för känslan.

 Hur många deltagare hade ni förra året och vad siktar ni på i år?

– Vi hade 899 anmälda och ca 700 kom till start. I år hoppas vi på fler. Vår organisation klarar mer än det dubbla och det blir inte heller trångt i starten med det antalet.

Startögonblicket 2017. Arkivbild: Mikael Grip

Berätta om er verksamhet i Västerås Löparklubb?

– Vi är en löparklubb som funnits i knappt tio år. De flesta som är med är inriktade på långa distanser. Minst två gånger i veckan har vi gemensam träning. Någon form av intervaller i veckan och långpass på helgen. Vi blir fler och fler på träningarna och har sedan i höst kunnat dela upp långpassen i grupper med olika tempo. Vi arrangerar sedan många år Black River Run där den längsta distansen är 100 miles och sedan förra året Atea Mälarmaraton.

Varför ska man enligt dig vara med i Atea Mälarmaraton?

– Det finnas många anledningar och beror på vad man som löpare har för mål. Banan ger varierad löpning genom stan, utmed Svartån och Mälaren. Det ligger bra i tid och passar i mångas löparkalender med andra lopp. Det är lätt att ta sig hit med tåg och att starten bara är några hundra meter från buss- och järnvägsstationen. Personligen tycker jag att det bästa är den flacka banan med möjligheten att göra en riktigt bra tid.

Hur ser bansträckningen ut? Flack? Kuperad? Utmaningar?

– Banan för maraton är två varv och flack. Egentligen finns det bara två backar och de är inte långa. Dessutom kommer den sista backen redan åtta km innan mål. Så när du är i slutet på loppet är det platt löpning. Banan bör vara en av de snabbaste i Sverige. Man ska inte behöva åka utomlands för att persa, kom till Västerås istället

Hur ser det ut på elitsidan? Försöker ni få dit några elitlöpare?

– Förra året gjorde vi inget extra för att få med eliten. Men namnkunniga löpare som Frida Södermark och Nassir Dawoud ställde upp och vann också sina klasser. Vi hoppas att de och andra kommer i år också. Kanske kastar vi in lite prispengar.

Tummen upp för Atea Mälarmaraton. Arkivbild: Mikael Grip

Ni har valt att lägga loppet ganska tidigt på våren. Varför?

– När vi bestämde datum var det för att det inte fanns så mycket just då. Varken i Västerås eller i Mälardalen. Distanserna passar också om du planerar att springa Göteborgsvarvet eller Stockholm maraton. Sedan är det ganska säkert i april att det inte blir för varmt. Idealtemperaturen för publiken är kanske 20 grader med de bästa tiderna görs snarare i april-temperaturer.

Vilken är den största utmaningen för er som arrangör?

– Vi är en liten klubb och behöver egentligen alla medlemmar som funktionärer på tävlingsdagen. Vi löser det med att ta hjälp som av andra föreningar som får en del av överskottet. Den största utmaningen är förstås att alla som startar i loppet skall vara nöjda med vårt arrangemang och vill komma tillbaka nästa år.

Till loppets hemsida: 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här