SM-guld till Reza och Mengsteab

Nyheter  

Mohammad Reza och Samrawit Mengsteab blev under lördagen svenska mästare i terränglöpning på fyra kilometer.

Mohammad Reza vann SM-guldet i terränglöpning, fyra kilometer, en sekund före Emil Millán de la Oliva. Foto: Deca Text&Bild

Mohammad Reza, Spårvägens FK, heter egentligen Mohammadreza Abootorabi, men han har tidigare berättat för Spring att han tycker Mohammad Reza är enklare att säga. Reza kom från Iran till Sverige 2016 och det är först den här säsongen som det har lossnat. Vid terräng-SM i Umeå gjorde han ett taktiskt bra lopp. Robel Fsiha startade i ett ursinnigt tempo och hade ryckt till sig en ledning, vid 500 meter. Unge Emil Millán de la Oliva, Eskilstuna FI, höll sig strax bakom tillsammans med Napoleon Solomon.

Mohammad Reza, Spårvägens FK, på väg mot sitt första SM-guld. Foto: Deca Texxt&Bild

Napoleon hade ledningen vid varvningen, närmast före Emil och Mohammad. Med 1,5 kilometer kvar av loppet, tog Mohammad initiativet och höll ledningen hela vägen in till mål. Segertiden och SM-guldet bärgades med tiden 11.45. 18-årige Emil Millá de la Oliva vann SM-silvret med 11.46. Bronset gick till Daniel Lundgren, Turebergs FK, med 11.48, efter en stark avslutning.

Daniel Lundgren, Turebergs FK, avslutade starkt och belönades med ett SM-brons. Foto: Deca Text&bild

Napoleon Solomon, Turebergs FK, föll tillbaka till åttondeplats med 12.05. Robel Fsiha bröt loppet. I somras när Emil Millán de la Oliva satte nytt svenskt juniorrekord på 5 000 meter med 13.57,64, var Mohammad Reza strax bakom med 13.59,09, så de två löparna är väldigt jämna. I just det loppet var faktiskt Daniel Lundgren också trea, precis som han blev nu.

Samrawit Mengstead spurtslog Sara Christiansson och vann SM-guld på fyra kilometer terränglöpning. Foto: Deca Text&Bild

Damloppet på samma distans blev en rysare mellan Sara Christiansson, Sävedalens AIK, och Samrawit Mengsteab, Hälle IF. Efter att ledningen skiftet mellan de två på slutvarvet, kunde till sist Samrawit spurtvinna SM-guldet med tiden 13.45, en sekund före Sara som belönades med SM-silver.

Prispallen med Samrawit Mengsteab, Sara Christiansson och Hanna Bergström. Foto: Deca Text&Bild

Bronset vanns av ett av årets stjärnskott Hanna Bergström, Huddinge AIS, med 13.57. Endast 17 kvinnor sprang i mål på terräng-SM:s fyra kilometer. Motsvarande siffra i herrloppet var 43.

 Dela på Facebook