Kosttillskott misstänks ligga bakom dopningsfall

  0
  104

  Ultralöparen Petra Skiöld stängs av sex månader, för ett dopningsbrott från 2017. Petra tog silver vid SM 100 km i Borås den 7 juli 2017. Det prov som togs efter loppet visade sig innehålla det otillåtna preparatet furosemid. Detta är en vätskedrivande och dopningsklassad substans.

  Petra Skiöld tar på bilden SM-silver på 100 kilometer förra sommaren. Efter tävlingen testades hon för en otillåten substans och döms nu för dopning. Arkivbild: Veronica Nord

  Petra Skiöld tävlade för Björnstorps IF och har som elitmotionär deltagit i flera maraton och ultramaraton under de senaste åren. Hon uppger att hon inte vet hur hon fått i sig den otillåtna substansen men under perioden för SM använde hon flera typer av kosttillskott för att lindra sina menstruationsproblem. Petra accepterade därför avstängning under utredningen för att medverka till att finna en förklaring till det inträffade. Detta innebär att straffet om sex månader nu är avtjänat.

  Petra har aldrig deltagit i landslaget. Enligt Svensk Friidrotts antidopingpolicy fördubblas karenstiden för ett eventuellt framtida landslagsdeltagande.

  – Detta är djupt beklagligt. Vi tar kraftfullt avstånd från all typ av doping och otillåtna preparat inom friidrotten. I det här fallet är det en hypotes att källan för substansen är ett kosttillskott. Detta understryker vikten av den aktivas eget ansvar i vad man får i sig, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.

  – Vi kan inte nog betona hur viktigt det är att vara mycket försiktig med användningen av kosttillskott. Vi avråder alla starkt från det, då de i flera fall har visat sig innehålla förbjudna substanser. Furosemid är vätskedrivande och dopningsklassat eftersom det kan användas för att snabbare utsöndra andra preparat, som anabola steroider, och därför kan maskera annan dopning. Vätskedrivande preparat kan i tillägg vara hälsofarliga för långdistanslöpare, då de kan göra att personen förlorar alltför mycket vätska under ett lopp, säger Sverker Nilsson, förbundsläkare Svensk Friidrott.

  – Vårt antidopningsprogram riktar sig till all friidrottsverksamhet. Inom vår landslagsverksamhet och RIG-verksamhet sker ett omfattande utbildningsarbete och bland annat har 1 200 aktiva och ledare tagit vårt antidopningskörkort. För föreningar rekommenderar vi att de genomgår RFs program Vaccinera klubben. Det som nu inträffat visar hur viktigt det är att vi arbetar vidare och tillsammans med våra föreningar når ut bredare, så att alla, oavsett om man är elitmotionär eller tränar för sin hälsa, känner till farorna med otillåtna preparat och kosttillskott, säger Björn O. Nilsson, ordförande Svensk Friidrott.

  LÄMNA ETT SVAR

  Vänligen ange din kommentar!
  Vänligen ange ditt namn här