Sommarfokus

0
47

Löpning

Hittills i år har jag framförallt fokuserat på millopp och maran. Jag ser inget problem i den kombinationen; med speeden från kortare distanser känns maratontempot väldigt komfortabelt, och med långpassen i benen känns milen väldigt kort. Nu skiftar jag fokus mot Lidingöloppet. Men först tänkte jag dra ner lite på löpmängden nu i juni för att vila kroppen inför hårdsatsningen som väntar i juli och augusti. Istället ska jag försöka komma igång med cyklingen och simningen.

Målgång uppe på Hammarbybacken, en topp som kommer att besökas flitigt inför Lidingöloppet. Foto: Stockholms Brantaste

Triathlon

I sommar är jag sugen på att testa medeldistans i triathlon, alltså en halv ironman. Den som låg bäst i tid var Jönköping den 8:e juli. Visserligen har jag bara haft framme racern en gång i år, men jag har jobbat halvtid som cykelbud under våren och skulle nog ha kunnat klara nio mil i sadeln hyfsat komfortabelt. Men den tävlingen var tre gånger så dyr som andra triathlon på samma distans och dessutom är jag inte så förtjust i den där sektliknande hysteriska Ironman-franchisen sen jag körde Kalmar 2014, så efter en hel del velande valde jag att avstå. Sen verkar det inte vara några fler tävlingar förrän sista helgen i augusti. Då finns både Tjörn och Sala silverman att välja på, men själv är jag redan anmäld till olympisk distans i Stockholm. Att värma upp med en medeldistansare dagen innan är nog inte så smart. Kan dom inte synka sina kalendrar i den där sporten, det kan väl inte vara bra för någon att tävlingar krockar så där?

Swimrun

Jag har smugit igång med simningen lite smått nu. Det finns många sjöar i närheten att välja på, plus en gratis ute-25:a runt knuten när man vill köra några längder innan frukost. Jag är ingen vidare simmare och det tar inte så många pass innan jag når min normala nivå. Jag har bara ett tempo i kroppen och sen spelar det ingen roll om jag simmar 500 eller 5000 meter. 

Det blir spännande nu på söndag för då ska jag begå swimrun-debut i 50turen. Nån ska vara sist på den bollen också. Jag borde gilla swimrun. Jag kan tycka att cykelmomentet i triathlon blir lite för pryligt och meckigt. Löpning och simning är renare, med kroppen som enda hjälpmedel, inga prylar att hålla reda på eller lägga pengar på. Men det är det här med hur man ser ut. Kombinationen våtdräkt och skor ger mig kalla kårar. För att inte tala om att ha en massa flytmojänger och paddlar på sig. Folk ser ju inte kloka ut, det är som om en leksaksbutik har spytt på Vanheden i ”Jönssonligan dyker upp igen”. 

Vanheden – The original swimrunner.

Jag tänkte att jag skulle ta en testrunda ikväll och prova hur dom olika momenten funkar. Springa i våtdräkt. Simma med skor. Alla dessa etikettsbrott mot stil och god sed som swimrunare ägnar sig åt. Alltså jag gillar ju tanken på att springa till sjön istället för att cykla dit, och sen slippa byta om utan bara kasta sig i plurret, simma lite och sen springa hem igen, eller vidare till nästa sjö. Men så såg jag mig i spegeln och avbröt genast ansatsen. Jag kunde bara inte gå ut genom dörren så här:

Obekväm till max. En gammal surfvåtdräkt (ska man inte ha den bakochfram förresten?) som nästan är lika färggrann som mina nya Salming OT Comp som jag vann på Stockholm Trail.

Så det fick bli en vanlig löprunda istället. Jag tar det som det kommer på söndag. Jag känner att första gången jag klampar runt som ett ufo i våtdräkt och skor vill jag vara bland gelikar. Det här fick mig att tänka på en sak som jag tror Petra Månström berättade om, hur det var när hon började med löpning. Att hon tyckte att det var så konstigt att bara kliva ut genom porten inne i stan och börja springa där på trottoaren. Jag fattade knappt vad hon menade, klart att man springer hemifrån till sitt motionsspår eller sin strandpromenad eller vad man nu har. Nu förstår jag precis hur hon kände. Jag har bara ett par hundra meter av stad och asfalt tills skogens träd kan skyla mig fram till vattnet men det tar ändå EMOT. Men sånt ger sig väl med tiden. Vi får se hur det gåt, efter helgen har jag kanske fått blodad tand.

Föregående artikelLöparäventyr i Mozambique och Swaziland
Nästa artikelResultat Mio Halvmaran Linköping 2018
Namn: Eskil Persson Född: 1977 Bor: Stockholm Klubb: Hammarby IF Favoritsträcka: Längs en sandstrand Vill med löpningen: Bli snabbare och se mig omkring Roligaste löparminne: Barfota runt Gotska Sandön ligger bra till Meriter: Har ätit 84 sushibitar på en lunchbuffé Personliga rekord:  3000 m - 9:01 (2019) 5000 m - 16:03 (2021) Milen - 33:21 (2021)  Halvmaran - 1:18:29 (2015) Lidingö - 1:58:58 (2018) Maraton - 2:50:04 (2018) Ser fram emot: Härliga tider

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här