Spring inte i myrmarker!

0
108

Det är allmänt känt att information från någon (ditt rum är stökigt) och föreslagen åtgärd (städa!) oftast (eller alltid) mottas med trotsighet och tjurighet, det vill säga, resultatet uteblir och läget förvärras (rummet städas inte – rummet blir stökigare).

Jag hade en viss… benägenhet att ta på mig en ”uppfostrande roll” i tidiga år – skrivet och ute i cyberrymden känns det som en mycket osexig egenskap. Men döm mig icke! Det gick över. Vi var på cykelutflykt med klassen, och en kille (Kalle) började jaga en kossa. Jag sprang efter honom och skrek ”sluta, din idiot, sluta, sådär gör man inte!(!!)”. Han gjorde narr av mig. Jag gick hem till mamma och… frågade sakligt om råd(grät). Hon föreslog: låt dina klasskompisar vara! Nästa klassutflykt föreslog jag, att vi skulle gå ut i natten och välta en kossa (det sägs att de sover stående och alltså kan vältas om de överrumplas). Vilken befrielse att bryta mot regler, tyckte jag, även om det räckte med att tänka tanken.

Egenskaper man ofta tillskriver människor som säger till en vad man ska och inte ska göra:

  • Partypooper
  • Jobbiga jävel
  • Besserwisser
  • Glädjedödare
  • Tjurgubbe
  • Ove

Det kräver stake, självkänsla och självförtroende för att vara denna jobbiga jävel. Det lämnar ingen god eftersmak. Sannolikt svärs det över denna människa, som kommer och säger till vad man får och inte får.

Så, en balans krävs (som det mesta i vuxenlivet… saknar barndomen!). Min poäng med hela utlägget, inlägget, iläggandet, är detta:

Jag skrev till WWFs expert Ola, och frågade vad han tycker om myrlöpning. Vad är egentligen en myr? Han svarade:

”En myr är en våtmark, alltså en vegetationstyp som är vattenrik under större delen av året. Myrar är mycket viktiga som utjämnare av vattenflöden. Man kan säga att de är som wettexduker som suger åt sig vatten. Om man utdikar en myr ökar risken för översvämning på andra ställen i nederbördsområdet. I myrmarker finns många hotade arter, ofta specialiserade våtmarksväxter och ryggradslösa djur. Som du säkert förstår är det inte lämpligt att använda myrmark som löparbana och jag hoppas att myrlöpning inte blir någon stor ‘fluga’.” – Ola Jennersten

Så, här sitter jag och kultiverar livet framför Facebook, och får se ett event i Umeå som går ut på att springa en mil i myrmark. Över hundra intresserade redan 2,5 månad innan startskott. Jag sitter och vrider mina händer, det är så frestande att säga: ”jaga inte kossorna, det gör man bara inte!” Hur ska jag göra, i denna gråskaliga verklighet?

Jag väljer att skriva till arrangörerna. Provar att helt utelämna ord som ”städa” eller ”idiot!”, får se hur det mottas. Sharing is caring, kunskap är makt, utbildning – den enskilt viktigaste faktorn för hälsa och fred osvosv. Jag informerar. Dirigerar inte. Jobbiga, jävla partypooper.

Med information vill man alltid pricka ”varför”-knappen. Om en person förstår varför man inte ska springa i en myrmark (för att man kan bidra till att sällsynta livsformer som ägt planeten långt mycket längre än vi människor har, blir för evigt utrotade), och sedan ignorerar informationen, då är det fritt fram för fördomar att flöda. Även om det sällan handlar om att personen är omoralisk och dum (som är fördomen), utan oftare om att man ibland bara vill ut och välta kossor här i livet.

Blåbärsris är en tåligare flora!

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här